Ny ligaomgång och hemska hemsidor

Ny ligaomgång och hemska hemsidor

Facebook låg som bekant nere under ett antal timmar häromdagen, vilket förmodligen skapade panik på många ställen. FB är ju, av någon outgrundlig anledning, den huvudsakliga kanal som t e x ligaklubbarna använder för sin kommunikation. Det är rent smärtsamt att man skall behöva gå in på FB för att få veta vad som händer i klubbarna, men det finns tyvärr inget annat sätt. Och det värsta är att när man följer klubbarna, så tvingas man ta del av en massa annan smörja, ungefär sådant som privatpersoner har en förkärlek för, d v s de måste visa hela världen vad de äter, vart de reser, vem de älskar och annat ovidkommande.

Samtidigt gapar klubbarnas hemsidor tomma, för man använder inte sociala media för att länka till hemsidan, utan som något substitut för den. Bara sex av de 14 ligaklubbarna hade t e x något att säga på sin hemsida om matcherna i den senaste omgången. Coacher och klubbledare tar efter allt som händer på andra sidan Atlanten, men i det här avseendet tycks de inte ha fattat galoppen. För oss som är vana att följa college- och proffsbasket via deras informativa och fullmatade hemsidor, är den svenska (Facebook-) modellen rena öknen.

Några klubbar sköter hemsidan bra. Bäst i klassen tycker jag att Luleå, Borås och Uppsala är. Ingen är dock i närheten av det mest obskyra division II-college. Flertalet kan dock beskrivas som ”hej kom och hjälp mig”.
Det finns t o m klubbar som inte har uppdaterat sina spelartrupper på hemsidan, trots att säsongen är i gång sedan länge. Intressantast tycks vara att informera om träningstider, om sociala projekt och annat och inte om det som borde vara ansiktet utåt, d v s ligalaget. På allt för många ställen saknas sådant som spelprogram, resultat, statistik och historik. Det är helt ofattbart att det får fortsätta så här. Någon borde ta klubbarna i örat riktigt ordentligt och ställa lite krav.

Nu när vi vet vilka som skall leda landslaget framöver (i alla fall tre av fyra), skall det bli intressant att se vilken bruttotrupp som lanseras inför det första EM-kvalfönstret i november. Att det blir många nya ansikten är ju ett som är säkert. Såväl tvillingarna Eldebrink som Kalis Loyd har ju meddelat att de är färdiga med landslaget, och Lollo Halvarsson är borta p g a barnafödande. Och så har vi ju collegespelarna, som knappast kommer att kunna ansluta. Det innebär t e x att Matilda Ekh, Stephanie Visscher, Freja Werth och Tova Sabel inte är tillgängliga.

De som får bära den stora bördan i kvalmatcherna och framöver är förstås de svenska Euroleaguespelarna, som i veckan inledde årets turnering. För svensk del blev det blandad kompott. Klara Lundquist och hennes Arka Gdynia föll mot Dynamo Kursk. Lundquist får stort förtroende och används intressant nog som point guard i sin polska klubb. Det är möjligt att hennes framtid ligger där, och troligen kan få den rollen i landslaget när Elin Eldebrink inte är med längre. I dagsläget går dock pg-rollen ut över hennes möjligheter att producera, vilket syntes mot Kursk. Det blev bara tre poäng för Lundquist, som inte noterades för ett enda spelmål.

Att Lundquist bara skall komma upp med bollen, passa den och sedan springa ned och ställa sig i hörnet är slöseri med hennes potential. Jag hoppas verkligen att hon inte kommer att användas så i landslaget, om man absolut inte måste.

Även Girona, utan en skadad Frida Eldebrink, men med Binta Drammeh, förlorade, efter en jämn och spännande match mot ungerska Sopron. Drammeh spelade mest av alla i sitt lag och gjorde en, på det hela taget, bra match. Tolv poäng blev det för Drammeh, som tycks ha sina skadebekymmer bakom sig och av allt att döma får en viktig roll i Girona i år. Det bådar gott för landslaget, där Drammeh haft svårt att riktigt komma till. Som läget är nu är hon nog aktuell för en plats i landslagets startfemma och kan kanske ta steget till att bli en stabil landslagsspelare.

Skillnaden mellan laget var att Sopron hade tvåmetersspelaren Bernadett Hatar, som Girona hade oerhört svårt att hantera. Det blev många enkla poäng under korgen för ungerskan när hennes lagkamrater lobbade in bollen till henne. I somras fick hon t o m kontrakt i WNBA, men för som så många andra europeiska spelare blev det inget. Hatar har nu hunnit bli 27, men blir allt effektivare i sitt spel.

Apropå Drammeh, så finns det intressant nog ytterligare en spelare som lystrar till det namnet, men vars namn stavas Binta Drame. Hon är en 19-årig spanjorska och även hon duktig basketspelare som tillhör det franska ligalaget Villeneuve. Numera har hon lagt till Lo i sitt efternamn, så att det blir Binta Drame-Lo, möjligen för att inte förväxlas med svenskan. Vem vet?

Vann gjorde i alla fall Amanda Zahui och hennes Fenerbahce. Det blev en 20-poängsvinst mot ärkerivalen Galatasaray. Zahui kommer inte att ha någon tyngre roll i det stjärntäta Fener, som även i årets Euroleague tippas gå långt. Förra säsongen bar det ju hela vägen till finalen, där det tog stopp mot UMMC.

Zahui fick spela drygt 18 minuter och svarade för sex poäng, dock med en mycket klen skottprocent, och fem returer. I landslaget blir dock Zahui en viktig kugge och vi får hoppas att hon ställer upp, eftersom det åter är lite problem i avdelningen stora spelare. Förutom Halvarsson ser det tveksamt ut för Regan Magarity, som ju tvingades avstå sommarens EM på grund av skada. Magarity verkar fortfarande dras med bekymmer, för hon har ännu inte spelat för sin nya franska klubb, Landes.

En viktig roll i landslaget lär också Nathalie Fontaine få. Hon var en av de bästa svenskorna i EM och har startat säsongen riktigt bra i sin polska klubb, Bygdoszcz. Hennes klubb klarade kvalet till Rurocup och vann i första omgången i ligaspelet, med 79-45 mot Torun. Fontaine satte då 15 poäng och tog tio returer.

Lundquist, Drammeh, Zahui, Fontaine och Magarity (om hon är kurant) får utgöra kärntruppen under kvalmatchen i november. Emma Johansson blir nog också med, liksom Paulina Hersler och Fanny Wadling och kanske Elin Gustavsson. Och så får vi hoppas att de nyutnämnda förbundscoacherna får med Luleåtrion Ellen Nyströ, Allis Nyström och Josefin Vesterberg. Möjligen uppstår det äntligen en lucka för Lovisa Hjern, nu när flera guards valt att sluta.

Tredje rundan i ligan spelas i helgen. Det är full omgång och många frågor väntar på sina svar, inte minst om kräftgången kommer att fortsätta för Högsbo, Uppsala, A3 och Södertälje. Så här spelas helgens matcher:
Uppsala-Wetterbygden, Eos-Mark, A3-Södertälje, Helsingborg-Borås, Alvik-Norrköping, Högsbo-Visby och Östersund-Luleå.

A3 eller Södertälje kommer att ta sin första vinst och skall man utgå från lagens resultat så här långt, så är det hugget som stucket. Jag tror ändå att A3 tar sig samman så mycket att det räcker för att vinna, och därmed skulle Södertälje stå utan vinst efter tre matcher.

Uppsala-Wetterbygden blir en intressant historia. Skall det slutligen komma en tvåpoängare för hemmalaget? Måsta jag tippa nu, så får det bli nej. Wetterbygden har nu med sig även den fjärde importen, Ashley Taia, som varit upptagen med landslagsspel för Nya Zeeland. Jag tror att importerna avgör för Sparks, som verkligen behöver den här vinsten. Efter Uppsala väntar ytterligare tre raka bortamatcher mot tufft motstånd: A3, Alvik och Norrköping.

Även Högsbo har kniven på strupen, men borde rimligen klara av Visby på hemmaplan. Jag gissar att coach Fredrikson har idkat mental träning med sina spelare för att bygga upp de sargade självförtroendena, och att det ger resultat på lördag. Eos kommer att stå på tre vinster på lördag eftermiddag, för Mark har nog inga chanser i svårspelade Eoshallen. Tipset blir också att Borås tar sin andra för säsongen mot och i Helsingborg.

Alvik-Norrköping är en svårtippad match. Det blir Norrköpings första riktiga test för säsongen, och efter det vet vi lite mer om var Dolphins står. Jag förutspår en jämna tillställning, där Norrköping till slut drar det längsta strået om Alvik spelar utan McCarville. Om amerikanskan är med vinner hemmalaget.

Och så var det saken med resandet till Östersund. För Luleålagen är resan till den jämtländska metropolen säsongens värsta. Ett evighetslångt busskumpande på små vägar är en prövning för vem som helst. Mästarlaget har helt enkelt bestämt sig för att åka upp en dag innan och visst skall det bli en seger mot nykomlingen.

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Dams sida.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör