Regerande svenska mästarinnorna till Uppsala

Regerande svenska mästarinnorna till Uppsala

Då är det dags för serien att vända efter nio matcher. Först ut för Uppsala Basket är regerande svenska mästarinnorna Luleå Basket, som vi den här gången har fördelen att möta på hemmaplan.

Luleå har gått som tåget efter vårt första möte i säsongspremiären. Det är först på slutet som det gått lite rost i maskineriet. Efter elva raka segrar, åtta i Basketligan och tre i Eastern European Women´s Basketball League (EEWBL), blev det först förlust hos Udominate och sedan i andra omgången av EEWBL mot polska Good Angels och libanesiska AL-Ryiad i Izmir, Turkiet. Däremellan klarade man dock av att vinna mot Eos. Till råga på allt har laget drabbats av ytterligare skador. Efter Chioma Nnamakas stressfraktur i foten skadade sig nu också Katie Frerking i knät under EEWBL i Izmir. Hur illa den skadan är vet vi inte än, men en korsbandsskada befaras.

Laget är fortfarande starkt och välbalanserat med de två amerikanska guarderna, som spelade ihop redan under collegeåren, tillsammans med rutinerade allround spelande trion italienskan Silvia Favento, Allis Nyström och nestorn Anna Barthold. Som komplementspelare finns duktiga Västeråstjejen Sofia Hägg, som var med i det första veckans lag, som basketligandam.se presenterade för vecka 43. I övrigt är det i rådande skadeläge lite tunt på bänken.

Bortalaget gillar att spela snabb, effektiv och varierad anfallsbasket. Normalt avlossar de dryga 47 skottförsök inside med goda 50% träffsäkerhet och 23 försök utifrån med även där goda 36% satta skott. Lägg till lite sämre 72% på 19 straffar och vi får en poängskörd på 84 poäng i snitt per match. Därifrån får vi då dra de 21 poäng Frerking och Nnamaka tillsammans presterar i snitt per match. Nu kommer naturligtvis flera av de senares poäng att produceras av andra spelare, men kan vi hålla Luleå på runt 75 poäng blir det ett spännande möte på lördag. Och hur ska det gå till? Enligt coach Henrik Johansson är nyckeln att få försvarsspelet att fungera bättre än det gjort under de senaste matcherna. Det är också det vi nött på under de två matchfria veckorna. Räcker det? Det visar sig på lördag.

Ellinor Holmberg har drabbats av en knäskada, hur allvarlig den är vet vi inte än, men hon kan knappast vara med på lördag. Louise Skyttevall däremot är tillbaka efter sjukdom. Vi kan inte låta bli att citera Tapio Joulamo´s omdöme om Louise i samband med hans krönika om tonåringarna i säsongens Basketliga, -” Skyttevall har förra säsongen och den här dragit ett stort lass i Uppsala och hon blir allt bättre. Hon är mångsidig, har fina stats och frågan är väl egentligen om hon anar sin potential och är beredd att satsa allt på att utforska den.” Vi vill också citera coach David Visscher´s uttalande på Luleå Baskets hemsida, -” Att titta på en tabell och bli jättenöjd eller deprimerad den här tiden på året är mest bortkastad tid. Vi tittar framåt hela tiden.” Det skulle lika gärna vara sagt av vår coach beträffande vårt processinriktade arbete att nå målet slutspel.

Andra advent, pepparkakans dag och snart Lucia innebär att vi ”jular till det”. Vi kommer att spetsa kiosken med glögg, pepparkakor och hembakt, samtidigt som vi bjuder på julig skönsång i halvtid. Dessutom kommer vi att göra allt vi kan för att du ska få en härlig, spännande upplevelse med mycket basketgodis. Den bästa och billigaste upplevelsen gör du plats, där du också har chans att fixa fina julklappar ur vårt förråd av hoodar, stödmedlemskap och årskort till reducerat pris. Kan du inte vara på plats så sänds matchen på webben av basketligandam.se. Sändningen hittar du här.

Sponsorer och partners