Respekt i Uppsala

Respekt i Uppsala

Respekt präglade eftermiddagens möte mellan Basketligans topp och botten. Först och främst all respekt till motståndarna Luleå Basket, som i Uppsala Baskets hemmaborg tog hem en storseger med 100-61. Respekt till norrbottningarna för att de

  • gav oss en basketlektion som sved i skinnet
  • trots stor ledning fortsatte spela med stor energi och visade publiken i Uppsala vad laget förmår
  • skadedrabbade som de är, inte sparade på resurserna utan gav allt ända in i kaklet

För stor respekt för motståndarna hade däremot hemmalaget och när det inte ville sig från en början tröt energin. Ju mer poängskillnaden ökade desto större blev respekten. Det började dock inte allt för illa. Vi vann uppkastet och satte de första poängen. Vi satte sedan 33% från golvet i första perioden för 15 poäng, men när motståndarna sätter 53% på golvet och dessutom är 100%-iga på de fyra straffkast som utdömdes blev uppförsbacken allt för brant. När motståndarna sedan kunde göra ett 10-0 run direkt i andra periodens inledning så var matchen avgjord, även om det kan svänga snabbt i basket.

Luleå ägde bollen fler gånger än vi och gjorde poäng på nästan varje bollinnehav. Dessutom vinner de returtagningen med 55-32. Framför lät vi motståndarna härja allt för fritt under vår korg, där vi bara kunde freda oss med 21 returer medan Luleå rev åt sig 27 returer. Fem spelare på tvåsiffrigt, med de amerikanska guarderna på tillsammans 34 poäng och de båda insidedrottningarna Anna Barthold och Allis Nyström på 45 poäng, visar vilken klass och kompetens laget innehåller. Nyström gjorde en sina bästa elitseriematcher och var nära en trippel-dubbel med 26 poäng, 18 returer och 9 assist. Hon noterade dessutom den nästa högsta effektivitetspoängen i säsongens basketliga (46), en poäng mindre än Telges Tayler Mingo.

All respekt också till de av våra spelare som visade rätt inställning och ville göra skillnad. Vi bär med oss några ljusglimtar i form av fina inspel och några monsterblockar, men i dag räckte inte den totala laginsatsen till. Heather Butler gör som vanligt en stark offensiv insats och i dag visade återigen Josefin Gelin att hon trivs att spela mot Luleå, 15 poäng i bortamötet och nu 12 poäng, men vi saknade helt klart den energi och spelförståelse som Ellinor Holmberg normalt bidrar med på plan.

Brist på respekt för sin uppgift och sin arbetsgivare visade vår andra importspelare med sin inställning under matchen. Coach Henrik Johansson kokade av tillbakahållen ilska efter slutsignalen.

Nu har Luleå på bara två dagar slagit tillbaka Uppsalas basketligalag med 2-0. I fredags uppe i Luleå, då våra herrarna förlorade med 82-69 och så då dagens insats. En förlustserie, som i liten mån uppvägs av vad våra grannar i norr, Brynäs IF, lyckades med under samma tidsperiod i ishockeyns elitserie 6-1 respektive 6-0. Vad nu ishockey har med basket att göra. Jo Brynäs klubbdirektör, Johan Stark, är samme Johan Stark som tillträder som generalsekreterare i basketförbundet i början av nästa år.

Matchen slutade 61-100 efter periodsiffrorna 15-26, 9-27, 23-30 och 14-17.

Poänggörare Uppsala: Heather Butler 23, Josefin Gelin 12, Jalen O´Bannon 9, Martine Landström 8, Louise Skyttevall 7 och Alma Danielsson 2.

Poänggörare Luleå: Allis Nyström 25, Anna Barthold 20, Adrienne Motley och Jessica Thomas 17 var, Silvia Favento 11, Fanny Mosesson 5, Sofia Hägg 3 samt Lena Frederiksen 2.

Sponsorer och partners