Revanschsugna A3 ska ta tillbaka guldet

Revanschsugna A3 ska ta tillbaka guldet

Foto: Johan Löf / Bildbyrån

Säsongen 18-19 så lyckades A3 Basket Umeå med det man jobbat hårt för i flera år men inte tidigare lyckats med. I Gothia Arena fick man den 1:a maj 2019 lyfta SM-bucklan och föreningens första guld var i hamn efter 3-1 i matcher mot Högsbo. Säsongen 19-20 var siktet inställt på samma mål, men en tung period resultatmässigt efter årsskiftet gjorde att slutplaceringen blev en femteplats när säsongen avbröts med två omgångar kvar att spela. Ikväll väntar ärkerivalen Luleå Basket i säsongspremiären när västerbottningarnas sikte är inställt på att ta tillbaka guldet och bli Norrlands bästa lag igen.

Från förra säsongen har det skett en stor förändring i spelartruppen, men trots att över tio spelare lämnat sedan förra säsongen så är det ett till stora delar bekant lag både för Umeå-borna och för SBL-fantasten. Nyförvärv hittar vi i amerikanska guarden Janee Thompson som säsongen 17-18 snittade 23,3 poäng för Mark i SBL, spanska forward/centern Miriam Forasté som 2012 vann Euroleague med Ros Casares, guarden Linnea Rosendal som spelat både på college och i Spanien de senaste fyra åren, nygamla Gintare Mazionyte som säsongen 17-18 snittade 11,3 poäng och 7,8 returer för klubben i SBL, tyska landslagsguarden Emma Stach som i Ungern snittade 17,8 poäng den gångna säsongen, den seniorlandslagsmeriterade skytten Cajsa Uhrström som under sina sex ligasäsonger snittat över 36% från trepoängslinjen, den 21 år gamla forwarden Ida Lundgren som vänder tillbaka till Umeå efter spel med Östersund och 19-åriga lovande guarden Elvira Öhrn från KFUM Sundsvall.

Förläningar från förra året är Sandra Hansson som är borta från spel en längre tid på grund av korsbandsskada, 27-åriga guarden Isabelle Edholm som gör sin fjärde säsong med klubben, 21-åriga forwarden Kristina Udekwu Jansson som är fostrad i Alvik och guarden Moa Dellbro som gjort 35 ligamatcher för klubben totalt. Över telefon hörs det tydligt att head coach Jan Enjebo känner att det här är en trupp som han tror på.

– Vi har gjort en föryngring från förra året där spelare som Tiffany Brown, Jelena Ivezic och Tamara Radocaj alla var över 30 och vi fick in de här lite ungtupparna nu med Linnea Rosendal, Cajsa Uhrström, Elvira Öhrn som är på en utvecklingsplats är vi lite yngre så förhoppningsvis ska vi ha lite fart i spelet. Det är möjligt att basket-IQ:t var högre förra året men jag tycker vi har en bra harmoni i truppen och jag tycker det ser bra ut även om vi inte lyckats prestera maximalt i träningsmatcherna. 

– Jag ser tydligare och tydligare att spelarna hittar sina roller. I år så har jag fått välja de här spelarna utifrån den roll jag vill att de ska ha. Ingen som spelat inside hela sin karriär ska behöva spela ute, utan de ska hitta sig själva i sin egen roll som de är vana att spela i. De behöver inte känna sig främmande för något nytt spelmönster.

A3 har hunnit spela träningsmatcher mot Östersund och Södertälje där det har blivit en vinst och en förlust med förlust mot Östersund med 68-72 och vinst mot Södertälje med 71-69 efter två avgörande straffkast i slutsekunderna.  

– Jag hade velat ha 5-6 matcher på försäsongen men det var en del lag som tackade nej till att komma upp till Umeå, så därför var vi tvungna att matchen mot Södertälje var väldigt viktig att få. Det är en sak att spela på träning och en sak att möta motståndare som inte vet man vi gör och vi det inte vad hittar på vilket gör att det blir en annan matchbild.

– Första matchen mot Östersund går inte att säga så mycket om. Vi kom från ett träningsläger i Trenndalen där vi sprang i backe och på hemvägen stannade vi i Östersund och spelade matchen och det var sega ben. Nu gjorde Östersund en bra match där de hade Danielle Elvbo som spelat med oss tidigare som gjorde en bra match och de hade Moa Lundquist som var väldigt dominant inside, så den kampen förlorade vi men ändå så tycker jag att vi svarade upp bra eftersom vi körde duathlon med cykel och sprint uppför bergssluttning dagen innan så jag förstod att de skulle vara trötta men det var ändå viktigt att få en match mot ett annat lag.

Säsongpremiären är redan ikväll mot ärkerivalen Luleå Basket på bortaplan. De senaste tio matcherna mellan lagen har slutat i fem segrar vardera vilket visar hur både jämna och viktiga norrlandsderbyna är. Lika väl vem som vinner så är vinstmarginaler högintressant eftersom målskillnad kan komma att avgöra vem som får hemmaplansfördel i ett slutspel, och Enjebo är tydlig med att det inte är en match i mängden.

– Det är en rivalitet sedan många år tillbaka innan jag kom hit eftersom det var fyra finaler på raken mot dem, men det har alltid varit lite så att det har stått mellan Umeå eller Luleå, men i år är det fler lag som har blandat sig i vilket jag bara tycker är bra, men det finns fortfarande kvar den här rivaliteten att man verkligen vill vinna mot Luleå om man är Umeå och tvärtom. Det skiljer inte sig något mot någon annan match rent förberedelsemässigt, men känslan att spela mot dem i att vi har respekt för dem och de har respekt för oss.

– Det är fifty-fifty vem som är favorit när det är såhär tidigt på säsongen. Jag tror det kommer stå mellan de här fyra lagen som det gjorde förra året med oss, Luleå, Högsbo och Alvik uppe i toppen och det lag som slipper skador och lyckas med sitt spel kommer vinna SM-guld. Vi går för det och de andra tre också.

Se kvällens match mellan Luleå Basket och A3 Basket Umeå på SolidSport genom att bli Månadssupporter för 139 kronor i månaden. Se alla matcher i SBL samtidigt som du ekonomiskt stöttar ditt lag.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör