Så hanteras en Covid-situation i finalerna 2021

Så hanteras en Covid-situation i finalerna 2021

Det är inte långt kvar till säsongen 2020-2021 går in i det absolut mest spännande och nervkittlande momentet på hela året. Finalspelet. Så här kommer en situation med Covid-fall i finallagen att hanteras.

De två finalklubbarna, Alvik Basket och Luleå Basket, inleder lördagen den 17:e april finalspelet när SVT sänder den första finalen 13:55 på Sveriges största kanal SVT1. Klubbarna har tillsammans med förbundet och ligaföreningen kommit överens om ett protokoll för hur en situation med fall av Covid-19 ska hanteras under finalserien.

Först och främst så är allas ambition att utse svenska mästare i basket på damsidan genom att spela om det. Det innebär att det kan komma behöva göras vissa kompromisser kring finalseriens ursprungliga utformning om vissa specifika situationer skulle uppstå. Det finns flera faktorer som gör att finalserien i praktiken inte kan skjutas på hur länge som helst, till exempel finns det spelarkontrakt som har ett slutdatum, arbetstillstånd för utländska spelare som löper ut efter ordinarie finaldatumens slut, landslagets samling i maj och andra parametrar som måste tas hänsyn till.

FINALERNA

Final 1 Lördag 17/4 14:00 SVT1

Final 2 Tisdag 20/4 19:35 SVT2

Final 3 Fredag 23/4 20:05 SVT24

Ev. Final 4 Söndag 25/4 15:45 SVT1

Ev. Final 5 Tisdag 27/4 20:05 SVT24

Skulle något av finallagen drabbas av covid så kommer det inte orsaka en walk-over även om det är tätt inpå matchstart. Vid en sådan situation kommer finalspelet pausas för att sedan återupptas, och då kommer finalserien kortas till bäst av tre matcher istället för bäst av fem, förutsatt att inget lag leder finalserien med 2-0 eller 2-1. Sista datumet för att en finalmatch är den 12:e maj.

Om vi passerar den 12:e maj utan att något lag har tillräckligt många vunna matcher för att vinna finalserien ser ordningen ut på följande vis för att utse vinnare av SM-guldet.

  1. Det lag som har vunnit flest matcher vinner SM-guld
  2. Om det står 1-1 eller 2-2 i matcher så kommer det lag som har flest gjorda poäng (och därmed också bäst mål/poängskillnad) i finalmatcherna att utses som svenska mästare.
  3. Har lagen vunnit lika många matcher och har samma poängskillnad/gjort lika många poäng i finalmatcherna, utses det lag som vann grundserien som vinnare av SM-guldet.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör