Succén Girls Camp fortsatt framgångsrikt – “Ett projekt som förenar”

Succén Girls Camp fortsatt framgångsrikt – “Ett projekt som förenar”

Girls Camp är ett samarbete mellan Svenska Basketbollförbundet och SBL Dam med stöd av FIBAs kampanj ”Her world. Her rules… Welcome to my playground!”. Statistik visar att fler tjejer spelar basket upp till U13, men från U14 och uppåt är det fler killar. Girls Camp arrangeras därför för att inspirera tjejer i den åldern till att fortsätta spela basket. Samarbetet med SBL Dam gör att tjejerna får träffa kvinnliga förebilder som har basket som yrke eller som kombinerar basket på elitnivå med skola och jobb.  

Under våren har Girls Camp arrangerats i fem olika städer runtom i Sverige. Östersund, Västerås, Onsala, Borås och Lund har stått som arrangörer och de har i sin tur bjudit in föreningar i närområdet. Huvudgruppen i år var spelare födda 06/07 men på flera läger har både äldre och yngre spelade deltagit, sammanlagt ca 250 spelare. Syftet har varit att så många tjejer som möjligt, oavsett tidigare kunskap och erfarenhet, ska få umgås tillsammans en hel helg och få ta del av så mycket basketglädje som möjligt. 

Föreningarna som arrangerat Girls Camp har tilldelats en träningsplanering som tagits fram i linje med det nya ramverket för spelarutveckling som Svenska Basketbollförbundet lanserade under hösten 2019. Träningarna har utgått från en specifik övning som sedan gått att anpassa efter vilken nivå spelarna anser att de själva ligger på. Ledarna har kunnat öka svårighetsgraden för de som velat det och övningen har kunnat brytas ner i färre moment för de som behövt det. Förhoppningen är att tjejerna ska få med sig ny basketkunskap samtidigt som de har haft väldigt roligt. Feedbacken från föreningarna och de ledare som var på plats har varit väldigt positiv. Ledarna har varit från de olika föreningar som deltagit vilket gjort att de också kunnat utbyta idéer, tankar och erfarenheter med varandra. De ledare med mindre basketerfarenhet har fått tips och praktisk övning i hur en träning med många spelare kan hållas. 

Förutom att träna basket tillsammans har tjejerna under lägret fått inspireras av spelare som spelar, eller tidigare har spelat, basket på hög nivå. Att få sitta ner och ställa frågor till spelare som Ashley Key, Josefin Olheim, Louise Noaksson och Elsa Paulsson Glantz var väldigt uppskattat. Det är viktigt med förebilder som har olika erfarenheter av hur livet som basketspelare på elitnivå kan se ut. Ett annat viktigt budskap är att det faktiskt går att kombinera basket med både jobb och studier och allt fler svenska spelare blir proffs på heltid. Lättsamma och roliga frågor blandades med viktiga samtal kring vad som påverkar oss som människor, både positivt och negativt. På lägret i Borås fanns även spelare från RIG Mark på plats vilket gjorde att tjejerna kunde fråga hur det är att flytta hemifrån vid ung ålder, träna basket på skoltid osv. Något som de äldre spelarna på lägret kanske har börjat fundera mycket kring redan nu.

Utöver träningar och workshops fick tjejerna på några utav lägren möjlighet att titta på en dam-match som spelades samma helg. I Östersund fick tjejerna lyssna på pre-game talk av Damlagets headcoach Elena Popkey, tillika tränare för tjejerna under Girls Camp, där hon berättade hur de tänkt spela. Under matchen kunde tjejerna sedan titta efter specifika saker de pratat om och på det sättet kanske de såg basketmatchen på ett annat sätt mot vad de gjort innan. 

Tanken var också att tjejerna som deltagit på Girls Camp skulle få biljetter för att se en slutspelsmatch i SBL Dam. Alla kanske inte har sett en SBL-match live innan och det skulle säkert vara inspirerande för tjejerna att uppleva. Dock ställdes all tävlingsverksamhet in innan det hann genomföras vilket gör att vi såklart tar med oss det till nästa säsong och hoppas att vi kan genomföra det då.  

Feedbacken från föreningarna som arrangerat har varit väldigt positiv. Spelarna har fått knyta kontakter med tjejer i olika åldrar samt från andra föreningar. Ledarna i de olika föreningarna har kunnat utbyta kunskaper samt hämtat inspiration från helgens träningsplanering. Idrotten har historiskt sett dominerats av killar, och gör fortfarande det till stor del. Det gör att initiativ som Girls Camp verkligen behövs – det blir ett eget forum där tjejer kan växa och ta plats. Ledare i föreningarna poängterar också hur värdefullt engagemanget från förebilderna på plats varit och hur mycket det betytt för tjejerna. Det har antagligen inspirerat många till att fortsätta satsa på basket och gett dem insikt i vad som är möjligt att uppnå. 

Girls Camp är verkligen ett projekt som förenar många människor. Jag var själv på plats på två av de läger som arrangerades och det var så kul att se tjejernas glädje över att få spela basket, träffa nya kompisar och få chansen att sitta ner och prata med sina idoler. Det hade dock inte varit möjligt utan alla suveräna ledare som ställde upp, allt ifrån de som var på golvet under helgen, alla som hjälpt till runt omkring och spelarna som kommit dit för att inspirera spelarna. Utan deras positiva inställning och engagemang för att unga tjejer ska få spela basket hade det varit svårt att genomföra det här. Jag åkte därifrån med en väldigt bra känsla inför framtiden och hoppas att vi kan göra det här minst lika bra nästa år och att fler klubbar ansöker om att få arrangera. Vi vill att så många tjejer som möjligt ska få chansen att ta del av den här basketglädjen!

Paula Juhlin
Projektledare Girls Camp

Sponsorer och partners

Svenska Basketligan Dam