Svensksatsande Luleå går för sjunde guldet

Svensksatsande Luleå går för sjunde guldet

Sex guld på sju säsonger talar sitt tydliga språk och det råder inget tvivel om att Luleå Basket var 10-talets dominant i SBL. Med överlägset störst publik och nio raka utmärkelser som Årets Matcharrangör är klubben inget annat än dominant även när det kommer till det som sker utanför plan. Efter att man mött varandra i fyra tuffa finalserier har rivaliteten mellan Luleå Basket och A3 Basket Umeå kommit att bli den största under de senaste åren i SBL, och det blir den fighten som sparkar igång hela SBL dam säsongen 20-21, men Luleås head coach Robin Sandberg tycker att det är annat som gör just den här premiärmatchen speciell. 

– Jag tycker det har blivit mer och mer en match i mängden. Går man tillbaka fyra år hade det här varit årets händelse, men jag tycker det är det inte i år även om det är en otroligt viktig match både för att se var vi står och för att det är två viktiga poäng att försöka sno. Det har gått lite mer åt att vara en i mängden, men den är speciell i det faktumet att det är länge sedan vi spelade och att vi har en ny trupp som ska visa upp sig för första gången. Jag tror mer att det är de sakerna som gör matchen speciell snarare än att A3 står för motståndet.

Luleås trupp brukar ofta vara fylld med utropstecken och välmeriterade spelare och säsongen 20-21 är inget undantag på de punkterna, men norrlandsklubbens satsning till den kommande säsongen ser är ändå annorlunda än vad den gjort tidigare år. Till säsongspremiären är man tillsammans med nykomlingen Helsingborg seriens enda lag som har en utländsk spelare eller färre. Brasilianska landslagsguarden Debora Costa är det enda namnet i truppen som inte har en svensk flagga bredvid sig, och Robin Sandberg tror att det kan gynna laget.

– Många pratar om att vi hade ganska många utländska spelare förra året vilket jag inte håller med om. Vi gick från sex utländska spelare till tre eller fyra beroende på hur man ser på det. Jag tycker ändå att prioriteringen inom klubben och laget var annorlunda där det var viktigt att starta Matilda Ekh, att ge Mathilda Åhlberg chansen att göra mycket och att ge Felicia Camara-Ponturo en bra offensiv roll. Jag tycker att vi behövde ett år på oss att skapa förutsättningar för att göra den här satsningen ordentligt vilket jag tycker vi gör nu. 

Satsning på svenskt material brukar ofta innebära en större kontinuitet vilket tveklöst stämmer vid en närmare titt på truppen. Förutom veteranen och nyttiga powerforwarden Tilde Ahlin som gjort nio säsonger för Södertälje så är samtliga svenska spelare i truppen antingen födda i Luleå eller är bosatta där sedan tidigare på grund av spel med klubben eller till exempel Luleå BG. I laget hittar vi fyra stycken svenska spelare med tunga seniorlandslagsmeriter i 27-åriga forwarden Ellen Nyström som kommer närmast från spel i spanska högstaligan, 26-åriga forwarden Josefin Vesterberg på 192 centimeter som spelade halva förra säsongen med klubben innan det bar av för spel i Spanien, 35-åriga Chioma Nnamaka med meriter inte bara från svenska landslaget utan även WNBA och 26-åriga Allis Nyström som varit med under samtliga av klubbens guld. 

Vi hittar även 18-åriga Matilda Ekh som blev utsedd till Årets Stjärnskott i SBL 19-20 och debuterat med seniorlandslaget nyligen, 23-åriga guarden Felicia Camara-Ponturo som deltagit på framtidslandslagets läger, 20-åriga guarden Mathilda Åhlberg som likt Ekh stod för en enastående debutsäsong 19-20, 19-åriga guarden Mimmi Hahne som gjort 32 u-landskamper för Sverige, 19-åriga forwarden Jenny Södersten med sju u-landskamper på meritlistan, 19-åriga guarden Moa Erlandsson som ligadebuterade 19-20 och gjorde fem matcher och 19-åriga Sandra Hedlund som även hon ligadebuterade med två inhopp 19-20. Ett talangfullt lag där målsättningen för säsongen givetvis är att gå för klubbens sjunde SM-guld.

I premiäromgången kommer man däremot att sakna de två nyckelspelarna Ellen Nyström på grund av en stukad fot och Felicia Camara-Ponturo på grund av en axelskada där Camara-Ponturo förväntas vara tillbaka inom kort och Nyström inom ännu kortare. Något som kommer påverka Norrlandsderbyt enligt Sandberg.

– Vi kommer sakna spelare tyvärr vilket gör att vi är mindre troliga att vinna jämfört med om vi hade haft alla tillgängliga. Jag har nog tippat A3 att ta hem grundserien vilket borde innebära att de är lite favoriter här i början, men de första två omgångarna är alltid speciella. Jag tycker det kan hända ghanska mycket där innan lag, trupper och personer har fått till allting att fastna. Vår styrka är ändå att vi har nio spelare från förra året och kan förhoppningsvis bygga vidare på det och med kontinuitet vinna premiären.

– Jag tror att matchen kommer handla mycket om tempo och skytte. Jag tycker båda lagen har bra skyttar och spelare som kan driva på och kontrollera tempot. Jag tror att det laget som lyckas med skyttet och att styra tempot kommer vinna matchen.

Luleå Basket tar emot A3 Basket Umeå imorgon torsdag 19:00 i Luleå Energi Arena. Matchen ser du på SolidSport där du kan bli månadssupporter för 139 kronor per månad där du får tillgång till samtliga matcher i SBL samtidigt som du ekonomiskt stöttar din favoritklubb.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör