Topp mot botten i Uppsala

Topp mot botten i Uppsala

Lagom till sportlovsveckans avslutning i Uppsala bjuder vi på en verklig toppmatch i Basketligan, då regerande svenska mästarinnorna kommer på besök. Luleå Basket har gått som tåget under säsongen. En förlust i grundserien hittills, hos Udominate. I östeuropaligan (EEWBL, Eastern European Women´s Basketball League) är Luleå nu framme i kvartsfinal mot – just det – Udominate.

Förra mötet i SEB USIF Arena andra advent slutade i en basketuppvisning av Luleå. 61-100. Då var Chioma Nnamaka inte med efter att ha drabbats av en stressfraktur i foten. Senaste tävlingsmatchen för Chioma i Rosendalshallen var i semifinalerna 2014 mot Northland. Vem minns inte den matchen? Förlängning och hemmaseger med 3 poäng (84-81). Bara fyra år sedan, men bara en spelare som fortfarande är aktiv i samma lag då som nu, evighetsmaskinen Anna Barthold i Luleå. Ska vi vara riktigt petnoga är det inte ens samma lag. Luleå spelade då som Northland, medan Uppsala spelade som Sallén. Men det är samma föreningar, som möts med sina representationslag, då som nu. Paradoxalt nog finns ytterligare två spelare med i lagen som var med i matchen 2014. Chioma spelade då för Sallén, medan Lydia Karlefors nu i Uppsala var med i Northland. I övrigt ställde vi upp med följande startfemma Eureka ”Sha” Brooks och Adrianne Ross som guarder samt Katarina Andersson och Christy Bacon tillsammans med Chioma på forwardpositionerna. Vilken startuppställning. Med på planen var också våra norska landslagskvinnor Anette Johansen och Kristina Tattersdill. Vilket lag. Dessutom utsågs Katarina till säsongens center och Sha till säsongens guard. Båda lagens coachgiganter Bosse Eriksson och Jens Tillman är inte heller längre aktiva i svensk elitbasket.

Semifinalerna 2014 spelades i bäst av tre och Northland vann båda matcherna hemma i baskettemplet Luleå Energi Arena. I den andra semifinalserien vann Norrköping över Udominate. Märkligt nog vann lagen sina bortamatcher när Dolphins gick vidare till final. I finalserien var Northland det starkare laget och vann finalserien i tre raka matcher.

Då var då och nu är nu. Luleå är fortfarande ett starkt och välbalanserat lag, som gillar att spela snabb, effektiv och varierad anfallsbasket. Laget är uppbyggt kring de två amerikanska guarderna, Jessica Thomas och Adrienne Motley, som spelade ihop redan under collegeåren, tillsammans med rutinerade allround spelande kvartetten Chioma, nestorn Anna Barthold, italienskan Silvia Favento och slitvargen Allis Nyström. Längst fram finns ligans längsta spelare Jennifer Hamson (201 cm). Hamson, som liksom Chioma och vår Heather Butler har erfarenheter av spel i WNBA har nu tecknat nytt kontrakt med Indiana Fever för 2018 efter avslutad säsong i Luleå. Som komplementspelare finns duktiga Västeråstjejen guarden Sofia Hägg, Malbasfostrade Lena Fredriksen och ”egna” produkterna Elin Lomgren och Fanny Mosesson.

Nu har vi också ett starkare lag än före jul. Agnes Nordström är tillbaka i spel och blir bättre och bättre och gör ett fenomenalt försvarsjobb, som inte sätter så många spår i statistiken. Korinne Campbell visar sig vara en klar förstärkning inside med sin erfarenhet, kompetens och inställning. Ashleigh Brown har nu två matcher i kroppen, ryggen håller och snart sitter slutspelsformen. Lydia Karlefors har kommit bra in i laget och rotationen med nyttiga 20 minuter i snitt och 7-8 poäng per match.  Ellinor Holmberg har en bit kvar till ordinarie spelstyrka efter sin meniskoperation och Zanna Bäckman har varit sjuk i veckan. I övrigt mönstrar vi fullt lag med 12 peppade och spelsugna spelare. Apropå peppade kan vi inte undvika att sända ett GRATTIS till Peppe Femling från byn Allmänninge och hela laget, som utklassade och sopade banan med motståndet i skidskyttestafetten i OS.

Och apropå utklassning så är det väl det basketSverige väntar sig av lördagsmötet i Uppsala. Det är däremot ingen förväntning vi ställer upp på. Vi har tidigare några gånger försökt ta till statistiken för att förutspå hur matcherna förväntas utvecklas. Varje gång har statistiken kommit på skam eller blivit till den förbannade lögn många anser den vara. Därför tar vi till detta grepp en gång till i förhoppningen att statistiken åter kommer till korta. Om vi bara speglar hemma respektive bortamatcher ser det ut att sluta med en seger för Luleå med 77-85. De avgörande skillnaderna är trepoängsskyttet, där motståndarna både gör fler försök och med bättre träffprocent än vad vi förmår samt att Luleå tar hand om fler returer.

För oss så gäller det att vi har fem matcher kvar att spela innan det är avgjort, vilka lag som fortsätter i slutspelet eller får spela kval för att behålla platsen i högsta ligan. Vinner vi tre matcher fler än Mark samtidigt som vi också vinner två matcher fler än AIK är åttondeplatsen vår, vilket innebär slutspel mot antingen Luleå eller Udominate. Utslagsgivande är mötet i nästa omgång mellan AIK och Mark.

Slutspelsplatsen är det vi går för. Ett problem är naturligtvis att de ”bättre” lagen i Basketligan lyckas komma undan med färre foul. På sju bortamatcher har Luleå dragit 41 färre foul än hemmalagen, vilket innebär nästan sex foul per match. Ibland är en foul nödvändig, men lite försiktighet är nödvändigt. I vårt senaste möte i Uppsala dömdes vi för 20 foul medan Luleå endast fick 8 blåsta emot sig. 7 av foulen drog Anna Barthold.

Vi bjuder alla skollovslediga barn och ungdomar på fri entré. Dem och alla er andra bjuder vi på en rafflande och spännande basketupplevelse. Kan du inte vara på plats så sänds matchen på webben av basketligandam.se och av unt.se. Upplevelsen är alltid bäst på plats.

För övrigt anser vi att du bör rösta och rösta igen på Ashleigh Brown som månadens idrottsstjärna.

Sponsorer och partners