Toppmöte i Stadium Arena – Det här säger statistiken

Toppmöte i Stadium Arena – Det här säger statistiken

Under måndagskvällen tar formstarka Norrköping Dolphins emot obesegrade Alvik i Stadium Arena. Det här är statistiken att hålla koll på inför matchen.

Alvik är efter nio spelade matcher obesegrade i SBL (9-0) och har därmed även serieledningen samtidigt som Norrköping är obesegrade på hemmaplan (4-0) och har besegrat en annan guldkandidat i Luleå i Stadium Arena samt även spelat jämnt på bortaplan mot andra finalkandidater som Högsbo och A3 Basket Umeå. Det är minst sagt en spännande match som sänds på SVT24 och SVT Play 19:30 ikväll, och därför djupdyker vi ner i lite statistik inför kvällens högintressanta möte.

Returtagningen är något som både Alvik och Norrköping är starka i och som även är en viktig byggsten i båda lagens spelfilosofi. Av Norrköpings nio matcher (tio i tabellen p.g.a en walkover-seger mot Helsingborg) man spelat har man vunnit returtagningen i sju av dem och båda matcherna man förlorat returtagningen i har man även förlorat matchen. Båda lagen ligger inför matchen i topp 3 när det kommer till returtagning i SBL (Alvik 2:a med 46,3, Norrköping 3:a med 45,2), men som bekant har Alvik ett längdövertag på de flesta lagen och även ikväll och det finns anledning att tro att returtagningen kommer ha en stor betydelse för utfallet i kvällens TV-match.

En annan nyckel kommer vara fördelningen av bollen där Norrköping fördelar bollen betydligt mer vilket beror mycket på de många Pick & Rull-situationer man skapar och ofta drar stora fördelar av, mycket tack vare Lovisa Hjern och hennes attackspel som är i topp i SBL. Norrköpings föredömliga spacing gör också att man ställer höga krav på motståndarnas defensiva rotationer för att försvaret med framgång ska kunna täppa till eventuella defensiva hål som ofta skapas efter Pick & Rull-situationerna.

Alvik å andra sidan är starkare när det kommer till att skapa skott på egen hand och bollen byter inte händer inom laget lika ofta som den gör i Norrköping, mycket på grund av att man enligt många besitter ligans bästa spets i spelartruppen med stjärnor som Klara Lundquist, Janel McCarville, Paula Juhlin, Shanity James och Elin Ljunggren som har lättare för att individuellt komma till bra lägen.

Ytterligare en del att hålla koll på är skyttet utifrån där Norrköping med 36,65% och Alvik med 35,75% är seriens två bäst skjutande lag från trepoängslinjen. Lagens höga procent gör att båda lagen snittar mer än 1 poäng per försök från trepoängsland där Norrköping snittar 1,1 och Alvik 1,08 poäng i utdelning per skott. Detta kan jämföras med skyttet innanför trepoängslinjen där Alvik snittar 1,02 (2:a i SBL) och Norrköping 0,88 (7:a i SBL) poäng per 2-poängsskott. Norrköpings lägre procent på 2-poängsskotten kan vara av stor betydelse ikväll då delfinerna kommer antingen behöva vinna returtagningen eller nå upp i Alviks nivå i 2-poängsprocenten för att ta segern om man inte enbart vill förlita sig på straffkast eller skyttet utifrån.

Med det sagt så är Norrköping bland de mest effektiva lagen i serien när det kommer till poäng från transition och en intressant vinkel på matchen är hur hemmalaget kommer hantera det storleks-underläge man har samt hur Alvik kommer hantera Dolphins starka Pick & Rull-spel och hur Norrköping kan hantera eventuella justeringar i Alviks Pick & Rull-defense.

Förberedelserna inför matchen skiljer sig lagen åt där Alviks senaste match var i torsdagens 77-57-seger mot Södertälje, medans Norrköping inte spelat sedan den 5:e december när man vann mot Visby på bortaplan med 68-81. Hur mycket påverkar det lagens gameplan inför kvällens match?

Det finns mycket att se fram emot i kvällens match där det finns både individuell och kollektiv kvalitet i bägge lagen som tillhör SBL:s bästa. Kan serieledande Alvik fortsätta sin obesegrade svit eller kan Norrköping välta ikull ännu en guldkandidat efter att man slog Luleå på hemmaplan i den andra omgången?

Norrköping Dolphins – Alvik Basket ser du live ikväll måndag på SVT 24 eller SVT Play med sändningsstart 19:30.


Källa: Xaví Hernandez
Källa: Xaví Hernandez

Statistik: Xaví Hernandez Text: Louie Söderberg

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör