Trots nästan helt publiklös säsongshalva – Över 44 000 insamlat till Bröstcancerförbundet 2020

Trots nästan helt publiklös säsongshalva – Över 44 000 insamlat till Bröstcancerförbundet 2020

Säsongen 2020-21 har inte liknat någon annan säsong tidigare med helt omkullvälta förutsättningar för såväl matchspel som för det jobb som sker bakom kulisserna bland klubbarna i SBL, men vissa saker är precis som förr. En av dem är SBL dam-klubbarnas ambition om att stå för en viktig insats i områden som är många gånger viktigare än någon match.

När SBL-säsongen drog igång fanns både besked och förhoppningar om att få tillåta 300 sittande åskådare på basketmatcher, men en ökande smittspridning gjorde att den gräns på 50 åskådare som fanns sedan tidigare låg kvar, för att sedan lite mer än en dryg månad in i säsongen sänkas till 8 åskådare. En faktor som bara den gör säsongen 20-21 unik, men som inte stått i vägen för klubbarna i SBL dam när det kommer till att jobba kring temat Bröstcancer och Rosa Oktober. Varje skicklig idrottare och varje skicklig coach ägnar sin kraft på att fokusera på vilka möjligheterna som finns och vilka möjligheter som öppnar upp sig när begränsningar kommer snarare än att lägga energi åt att gräma sig över begränsningarna, och det är precis vad SBL dam-klubbarna gjort 2020 i kampen mot Bröstcancer. Rosa Oktober sträckte sig 2020 inte bara över oktober månad utan över ett större tidsrum på grund av en senarelagd seriestart än tidigare år, uppskjutna matcher och andra faktorer.

Wetterbygden Sparks har sedan de tog klivet upp till SBL 2018 varit föredömen när det kommer till att samla in pengar till förmån för Bröstcancerforskningen och 2020 var inget undantag. När publiken uteblev arrangerade man på sociala medier istället en tävling kallad Finska Duellen där lagets två finska spelare tävlade i trepoängsskytte. Supportrar kunde swisha för en chans att vinna Rosa Oktober-t-shirts och alla swish-intäkter gick till Bröstcancerföreningen i Jönköpings län. Den finska duellen innebar hela 10 250 kronor insamlade till en organisation vars arbete påverkar enormt många svenskar varje år.

Wetterbygdens Sandra Karsten och Ninni Salmi. Foto: Wetterbygden Sparks

Största insamlade summan 2020 stod däremot A3 Basket Umeå för som tillsammans med supportrar och sponsorer samlade in hela 16 200 kronor till förmån för kampen mot bröstcancer via digitala kampanjer och ett rosafärgat matcharrangemang. Totalt så samlade klubbarna i SBL dam in 44 257 kronor trots vad som i praktiken varit nästintill publiklösa matcher.

A3 Basket Umeå under sin insamlingskampanj som var den insamling som drog in mest pengar 2020. Foto: Lisa Åström/A3 Basket Umeå

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör