TV-debut för Mark när Helsingborg tar emot Mark på SVT Play

TV-debut för Mark när Helsingborg tar emot Mark på SVT Play

Stina Almqvist är en av Marks mest färgstarka spelare och har den senaste tiden inte bara gjort skillnad på planen utan även utanför för klubben. Mark och Södertälje är de två lagen som inte sänts på SVT säsongen 20-21 men räknar man med säsongen 19-20 så är Mark ensamma med att inte fått utrymme i TV-tablån. Genom en twitter-kampanj driven av 18-åriga Almqvist ändrades för bara några dagar sedan TV-schemat och måndagens möte Helsingborg – Mark blir Kinnaklubbens SVT-debut när klubben jagar sin andra raka seger.

Ett urval av Stina Almqvists tweets som gav effekt och ledde till att Helsingborg – Mark ikväll sänds på SVT Play. Källa @stiinaalmqvist på twitter.com

För bara en månad sedan så var Mark Basket ett i väldigt stor grad annat lag än den trupp man ställer upp med i Gustav Adolfs-hallen under måndagskvällen. I december uppstod en tvist med klubbens tre amerikanska spelare samt två svenska spelare där man inte lyckades hitta gemensam grund för hantering av frågor relaterade till Covid-19, och de tre amerikanskorna och två svenska spelarna har därefter lämnat laget. In istället har SBL-bekanta Johanna Prytz, tidigare i AIK Basket säsongen 17-18 i SBL, samt en trio amerikanskor värvats in utöver de spelare från de egna leden som plockats upp. Till kvällens match kommer två av tre värvade amerikanskor att byta om för spel i guarden Taylor Edwards och forwarden Chance Graham och en intressant frågeställning inför kvällens match är om amerikanskorna direkt kan tillföra ett ytterligare lyft i den starka form man är i eller om det kommer krävas en viss anpassningsperiod för att hitta samspeltheten.

Faktum är att trots spelartappen så har Mark stått för den bästa formkurvan på hela säsongen de senaste veckorna där man med ett helsvenskt lag stod upp förhållandevis bra mot seriesuveränen Alvik på bortaplan och senast tog säsongens andra seger mot Eos på hemmaplan. Till en slutspelsplats är det för Mark fyra poäng upp i en haltande tabell, och vinst i Gustav Adolfs-hallen är en förutsättning för att slutspel fortsatt skall kunna vara ett mål inom räckhåll. En på många sätt säsongsdefinierande match för Mark Basket ikväll med andra ord.

Helsingborg BBK jagar fortfarande säsongens första seger, men efter att förra säsongens starkast lysande stjärna i Matilda Ågren nu är tillbaka i spelbart skick igen efter närmare tre månades skadefrånvaro samt att en amerikansk forward är på ingång enligt Helsingborgs Dagblad är det inte på något sätt ett lag utan hopp eller optimism som tar emot Mark på hemmaplan ikväll. I Helsingborgs senaste match gästade man Visby på bortaplan där man visade att ge upp inte är något alternativ efter att man reducerat ett 24-poängsunderläge i tredje perioden till att i fjärde krypa så nära så att Visby kunde pusta ut snarare än jubla när slutsignalen gick vid slutresultatet 72-60. Mot Visby tog Helsingborg 21 offensiva returer, och för att kunna ta en seger mot Mark kommer sannolikt returtagningen vara en stor faktor. I senaste mötet mellan Mark och Helsingborg i början på december vann Mark såväl returtagningen (59-38) och matchen (82-65), men kan Helsingborg visa upp samma goda returtagningsförmåga som mot Visby finns det mycket som talar för att kvällens drabbning blir en jämnare kamp än när lagen möttes i Kinnahallen.

Helsingborg BBK – Mark Basket ser du live ikväll måndag på SVT Play 19:30.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör