TV-derby som kan ge finalplats – “Med bra försvar kan vi springa”

TV-derby som kan ge finalplats – “Med bra försvar kan vi springa”

Det är dags för den fjärde semifinalen mellan A3 Basket Umeå och Luleå Basket när Luleå har möjligheten att säkra finalspel samtidigt som Umeå tidigare visat att hemmamatch i derby är något man måste ta vara.

I fredagskväll såg Luleå till att återigen ta ledningen i semifinalserien efter storseger med 102-60 på hemmaplan. Ett minst sagt anmärkningsvärt resultat med tanke på att det i de två första semifinalerna mellan lagen enbart skiljde åtta poäng över 80 minuters spel. Ett resultat som A3:s head coach Jan Enjebo mest berodde på det mentala.

– Fysiskt eller taktiskt är det egentligen inte så stor skillnad, utan det är mest mentalt, vi står på hälarna och vågar inte vinna och då rinner det gärna iväg. Förlorar du med en poäng eller med 50 i slutspel så är det bara en match. Ingenting är kört även om det är uppförsbacke, sade Enjebo till Västerbottenskuriren efter den tredje semifinalen.

A3 har under säsongen visat sig varit väldigt starka och tog som mest 12 raka segrar, men man har även haft tuffa perioder på grund av flera skador hos nyckelspelare samt två utbrott av Covid-19 som inte hjälpt laget. Luleå har förvisso också drabbats av smitta under säsongen men ändå lyckats hålla en bättre match- och träningsrytm vilket gett resultat och som inneburit att man i grundserien var ligans bästa offensiva och näst bästa defensiva lag. En defensiv som enligt Luleås coach Robin Sandberg var grunden till segern i semifinal tre.

– Otroligt aggressivt försvar när alla är redo är skillnaden mot förra matchen i Umeå, och med bra försvar kan vi springa, sade Sandberg till Västerbottenskuriren.

En nyckel för Umeå är att få igång guardduon med Emma Stach och Janee Thompson. Thompson är den Umeå-spelare som snittar mest poäng i de fem matcher lagen har mötts under säsongen med 16 per match, men Thompsons poängproduktion har de senaste matcherna haft en stark korrelation till lagets offensiva nivå där när hon varit som bäst så har Umeå som lag varit bäst, och tvärtom. Luleås Felicia Camara-Ponturo har fått en tuff uppgift i semifinalerna, nämligen att sätta stopp för Thompson, och i de perioder Camara-Ponturo har lyckats har Umeås offensiva maskineri hackat betydligt. Det går att dra en parallell till den skottglade Maggie Lucas i Luleå Basket, som har smeknamnet Machine Gun Maggie, som snittar 18,6 poäng mot Umeå under säsongen, men när det var blött krut i maskingeväret i semifinal två ställde det till bekymmer för Luleå och Umeå kunde segra med 90-87.

Kampen under korgarna är en intressant sådan när ligans bästa returtagare Ama Degbeon i A3 ställs mot ligans bästa offensiva returtagare i Allis Nyström i Luleå. Degbeon leder så här långt returkampen i semifinalserien med totalt 39 returer mot Nyströms 35, varav Degbeon har 12 offensiva jämfört med Nyströms 15 offensiva så här långt. Samtidigt har vi också 190 cm långa Miriam Forasté i A3 och 192 cm långa Josefin Vesterberg i Luleå som visat tidigare att de kan ha en stor påverkan på matcher. Kortfattat så finns det många intressanta match ups i den Norrländska semifinalserien.

Inför den fjärde semifinalen är förutsättningarna enkla. Luleå har med ledningen 2-1 i matcher i serien som spelas bäst av fem möjligheten att säkra finalspel redan i eftermiddag vid vinst, där man isåfall kommer ställas mot Alvik som i fredags blev klara för final efter 3-0 i matcher mot Högsbo, samtidigt som det för Umeå, som vann den senaste semifinalen som spelades i Umeå, är vinna eller försvinna där man har möjlighet att tvinga fram en femte helt avgörande semifinalmatch som spelas i Luleå på tisdag 19:35. Matchen sänds på SVT1, Sveriges största TV-kanal, med sändningsstart 15:00.

Se semifinal 4:5 mellan A3 Basket Umeå och Luleå BasketSVT1 eller SVT Play 15:00 idag söndag.

Resultaten från de första tre matcherna

Luleå Basket 80 – 69 Umeå Basket

A3 Basket Umeå 90 – 87 Luleå Basket

Luleå Basket 102 – 60 A3 Basket Umeå

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör