UDOMINATE FICK REVANSCH PÅ TELGE

För Telge var det bara att inrätta sig i ett liv utan Lollo Halvarsson. Hoppet levde ett tag om att hon skulle stanna säsongen ut, men det blev ju som bekant bara två matcher. Lite extra storlek och muskler hade inte skadat när tunga och tuffa Udominate stod på programmet, men i frånvaro av det försökte Telge sätta tryck på gästernas något tunna guardbesättning genom att zonpressa efter mål.

Pressen tog lite skruv. Umeåspelarna stressade lite för mycket och Telge hade greppet om matchen inledningsvis. Telge ledde med 11-3 innan Udominate fick ordning på maskineriet och hade ledningen med två efter första q. Stjärnström fick sin tredje foul redan i början på andra perioden, vilket naturligtvis inte underlättade saker och ting för Telges redan tunna rotation. Udominate har en klart bredare trupp och fick bättre utdelning efter första pausen. De gick fram till ledning med elva, men Telge krigade tillbaka och jobbade ned Udominates ledning til 34-28 i halvtid, till stor del tack var Sally Kabengano, som nu var tillbaka efter sina hälsenebekymmer. Sally sköt strålande och hade gjort tio poäng efter halva matchen. Kapten Josefin Olheim jobbade som vanligt också föredömligt, medan Adrienne Webb verkade klart hämmad av sin brutna näsa och att behöva spela med mask.

Att Webb, som är Telges ledande offensiva spelare, inte var som vanligt bidrog i hög grad till lagets svaga poängproduktion. Att åstadkomma bara 28 är alldeles för klent för att kunna hota ett lag på övre halvan av tabellen. Lyckligtvis stod Telge, som för det mesta, upp bra i försvaret. Hos gästerna var det noterbart att amerikanskan Jeannie Saunders gjorde sina första poäng efter 15 minuter efter att ha varit poänglös i hela förra matchen, mot Northland. Det var istället så långt Jessica Nilsson och Agnes Nordström som varit effektivast i laget.

Telge höll sitt poängsnitt i den tredje perioden, men det hjälpte inte så mycket eftersom gästerna ökade sitt avsevärt. Utan en irriterande Telgepress kunde Udominate spela ut mer och framför allt kom de loss i sitt skytte utifrån. Matchen avgjordes definitivt i tredje, då bränslet tycktes ta slut i hemmalaget och Udominate gjorde 25-15. Det hjälpte inte att Webb kom in i matchen på slutet och inte heller att gästerna tappade en del koncentration i sista perioden. Det var aldrig något snack om saken. Udominate gick visserligen inte ifrån ytterligare men fick sin revansch efter höstens nederlag mot Telge på sin hemmaplan.

Telges bästa spelare den här dagen var Josefin Olheim, som alltid ger allt för laget, samt Sally Kabengano. De båda var dock alldeles för ensamma för att laget skuölle ha någon möjlighet att rubba sina motståndare, som uppvisade en större bredd och kunde fördela gracerna på ett helt annat sätt än Telge. Ett plus dock hos gästerna till Agnes Nordström, som höjt formen avsvevärt mot slutet av säsongen, samt nya Handy, som gör väldigt mycket bra saker för sitt lag.

Genom Umeålagets segerblev det klart att de slutar trea i grundserien och får ta sig an tabellsexan Mark i sin kvartsfinal. För Telges del blir det Sallén från Uppsala i kvarten, som inleds nästa helg och spelas i bäst av tre. Umeåcoachen Micke Blomqvist menade efter matchen artigt att det är Telge av de lägre rankade lagen som har bäst chans i sin kvartsfinal.
– De kan nog ställa till det för Sallén, sa Blomqvist, som var nöjd med sitt lags insats den här lördagen.
– Det var lite darrigt i början, men vi pratade ihop oss i pausen, och i andra halvlek tycker jag att vi gjorde en fin match. Speciellt belåten är jag med vårt trepoängsskytte. 10/13 är riktigt bra.

Storsatsande Udominate, som ännu har några matcher kvar i Baltiska ligan, siktar i år högre än den semifinal laget nådde förra säsongen.
– Jag ser med tillförsikt och glädje fram emot slutspelet, menar Blomqvist.
– Det är ett härligt gäng jag har nöjet att jobba med. Det är inte alltid så lätt, med så mycket stjärnor med heta viljor, men oerhört stimulerande.

Basketligan dam, Telge Basket – Udominate Basket 61-77
(17-15), (13-17, (15-25), (18-18)

Poäng i Telge:
Salome Kabengano 16
Josefin Olheim 16
Adrienne Webb 9
Pernilla Hanson 9
Matilda Claesson 6
Jennifer Stjärnström 5

Poäng i Udominate:
Agnes Nordström 16
Jeannie Saunders 14
Chantelle Handy 13
Kadidja Andersson 8
Jessica Nilsson 8
Pamela Blomberg 6
Ashleigh Brown 6
Kristina Nybom 6

Av: Tapio Joulamo
Foto: Anna Forsström

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör