Uppsala hos Luleå

Uppsala hos Luleå

Det slutade som Uppsala Basket, Luleå Basket och basketSverige i övrigt förväntade sig. Seger för hemmalaget i Luleå Energi Arena. Däremot blev inte matchbilden som vi alla förväntade oss. Uppsala var med från början och hade t o m en sjupoängsledning i första perioden innan hemmalaget kom in i matchen. 2Q blev vår akilleshäl då hemmalaget kunde gå till halvtidsvila med 20 poäng. I det stora hela gjorde vi en helt okej insats. Vi spelade t o m hem andra halvlek med 34-36.

När vi skärskådar statistiken ser vi att skyttet, som vi skrivit om så många gånger tidigare, återigen inte var ligamässigt. Bara 29 % från tvåpoängslandet ger inga segrar i SBL. Kul ändå att se att alla tjejerna, som var ombytta, fick vara med och bidra på plan. Coach Person körde t o m med hockeybyten i sista perioden. Vi måste återigen framhålla Agnes Nordström som presterade en dubbel-dubbel efter raden 11 poäng/13 returer/5 assist/6 steal och högsta effektivitetspoängen av alla spelarna på plan. Tvåsiffrigt också av Erica Iderstål som gjorde flest poäng av alla spelarna, tillsammans med hemmalagets Maria Felixová, samt Shereen Sutherland, som inte kom långt efter.

Luleå Basket går nu in i slutspelet med en bra känsla och kommer där att möta Högsbo Lions i kvartsfinalserien, som spelas i bäst av tre. Övriga kvartsfinaler spelas mellan A3 Basket vs Wetterbygden Sparks, Alvik Basket vs IK Eos och Norrköping Dolphins vs Telge Basket, där de först nämnda lagen har hemmaplansfördel. Du som redan har ett säsongskort kan se alla slutspelmatcherna. Missade du säsongskortet kan du se alla slutspelsmatcherna med ett slutspelskort för 299 kronor, som du kan köpa här. Minst 17 max 27 matcher. Som vanligt kan du också se en enskild match.

Nu går vi mot ljusare tider. Inte bara för att det i samband med dagens vårdagjämning blir ljusare ute, utan vi ser det på lite längre sikt. Vi kan vi glädja oss åt att vårt utvecklingslag för flickor födda 2000 eller senare (DU19) är vidare till Final Four, dit också AIK Basket, IK Eos och RIG Luleå kvalificerat sig. Final Four avgörs i Stadium Arena, Norrköping helgen 11-12 maj. Alla fyra lagen i DU19-slutspelet deltar också i damettan med många DU19-spelare.

Till matchens MVP utsågs Erica Iderstål och Felicia Camara-Pontura.

Matchen slutade 77-59 efter periodsiffrorna 19-12, 24-11, 17-15 och 17-21.

Poänggörare Uppsala Basket: Erica Iderstål 14, Shereen Sutherland 13, Agnes Nordström 11, Elin Ekdahl 8, Neramou Jeng och Louise Ovner 4 var, Ellinor Holmberg 3 samt Quy Nguyen 2.

Poänggörare Luleå Basket: Maria Felixova 14, Chastity Reed 11, Antonija Sandric 10, Kristina Alminaite, Felicia Camara-Ponturo och Chioma Nnamaka 8 var, Fanny Mosesson 6, Elin Lomgren 5 samt Precious Hall 4 och Michaela Houser 3.

För oss återstår att slicka såren, dra lärdomar och bygga upp ett lag för kommande säsong i SBL. En nyckelfråga är som vanligt coachfrågan, som är avgörande för vilka spelare vi kan dra till oss. Utan att föregå det arbete som väntar hoppas vi på att behålla en stomme från innevarande säsong, kunna lyfta upp några spelare från damettan för att understryka Uppsalaanknytningen och ta in någon/några unga lovande svenska talanger samt krydda med en och annan import. Vi kommer naturligtvis att informera i våra medier vartefter lagbygget framskrider. Till dess kan vi bara önska dig som läsare en behaglig vår och sommar.

Slutligen. Ett litet tips till serieläggarna inför nästa säsong. Publiksiffran i dag blev med ligamått mätt höga 867 åskådare, men långt ifrån hemmalagets snitt. Samtidigt spelades en finalmatch i SDHL (svenska damhockeyligan) i Luleå, som drog 2 158 åskådare. Tipset är att undvika orter som det spelas elithockey i i den sista, ej flyttbara hemmamatchen.

Text: Christer Hagberg
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten

bjerking

 

 

 

Sponsorer och partners