Uppsala lämnade Södertälje utan vårkänslor

Uppsala lämnade Södertälje utan vårkänslor

Vi visste att vi inte skulle möta Olrogs vår i Södertälje, eftersom våren inte kan inträffa förrän tidigast den 15:e februari, men vi önskade få med oss en del av vårens förväntningar och hopp om en ljusare tid med oss hem i kväll. Så blev det inte. Telge Basket vs Uppsala Basket slutade 80-52. Inte vad vi i Uppsala såg fram emot innan match, där det sett så bra ut på träningarna. Återigen visade det sig att det som ser bra ut på träningen inte alltid behöver fungera bra under en match, då laget på den andra planhalvan – hur välscoutat laget än är – oftast utgör ett irrationellt motstånd. I kväll var inte bara bakplan ett hot utan även de två importerade postspelarna Sarah Toeaina och Peyton Whitted, som formligen ägde färgen.

Det såg riktigt roligt ut till en början och vi kunde se fram emot en spännande drabbning, men när 1,5 minut återstod av första perioden, då matchen var helt jämn, drogs ridån ner för oss i Uppsala. Med ett 10-0 run spelade Telge hem perioden, för att ytterligare spä på ledningen med ett 8-0 run direkt i andra perioden. Tack och adjö? Inte helt, trots uppförsbacken kämpade vi på bra i resten av matchen för att åtminstone kunna lämna Södertälje med anseendet i behåll, när vi nu inte fick med oss några vårkänslor.

24 turnovers, varav 14 på dåliga pass, brukar inte vara något segerrecept. När dessutom hemmalaget utnyttjade våra misstag på bästa sätt och direkt satte 37 poäng från turnovers så förstår man att det gick som det gick. Ur hemmalagets sätt att se det, är det naturligtvis en bra speluppfattning, som gör att man kan bryta våra passningar. Men ändå 14 steals av Telge på våra passningar är på tok för många även om Telge spelade ett aggressivt försvar på våra bollhållare. All respekt dock till Telge Basket, som har en riktigt konkurrenskraftig startfemma och spelar med hög press.

Att möta Södertäljes dambasketlag har alltid varit frustrerande. Tittar vi till historien har Uppsalas damlag spelat sex SM-finaler, varav fem mot Södertälje. Alla med samma resultat som i kväll – förlust.

Lina Claesson var bäst Uppsala i dag. Det är klart att det var lite extra för henne att spela inför sin gamla hemmapublik och statistiken efter första halvlek var magnifik, 9 poäng på 9 minuters speltid och 100%-ig i allt skytte. Tvåsiffriga var också Klaudia Lukačovičová och Agnes Nordström.

Coach Mady Mahdy var trots den stora förlusten ändå inte bitter. Surt naturligtvis, men det energitapp vi fick efter motståndarnas 18-0 run gjorde den så välbekanta uppförsbacken allt för brant. Vi får dra lärdom av det här sa coach Mady vidare och ser fram emot två veckor till att slipa på spelet.

Matchen slutade 80-52 efter periodsiffrorna 23-21, 21-12, 21-14 och 15-10.

Poänggörare i Uppsala Basket: Lina Claesson 12, Agnes Nordström 11, Klaudia Lukačovičová 10, Milen Hagos 6, Ellinor Holmberg 5, Tyra Carlsten Handberg och Ellinor Meyer 3 var, samt Elin Ekdahl och Emelie Enjebo 1 var.

Poäng i Telge: Sarah Toeaina och Peyton Whitted 17 var, Dara Taylor 12, Sofia Hägg och Hanna Sheikh 8 var, Ellen Åström 7, Elin Lomgren 6, Meret Kleine-Beek 3 samt Cassandra Martinsson 2.

Text: Christer Hagberg

Foto: Thomas Lönnström @basketfoto

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör