Uppsala välkomnar Lisa, Olivia och Ellinor i truppen

Uppsala välkomnar Lisa, Olivia och Ellinor i truppen

Det är med glädje vi kan presentera en trio tonåringar med stort basketkunnande och ungdomlig entusiasm, som kommer att förstärka truppen kommande säsong.

Lisa Bolander, Olivia Lantz och Ellinor Meyer – alla ankare i damettalaget – ansluter nu också till ligalaget. Alla tre kommer att förses med dubbellicens för att få så mycket speltid och basketerfarenhet som möjligt. Under den gångna säsongen stod trion för mer än 47% av damettalaget poängskörd. Vi början presentationen i åldersordning

Ellinor Meyer, forward, född 2000 och 186 cm lång, har redan erfarenhet av spel i Svenska Basketligan från säsongen 2017/2018, då hon medverkade i 17 matcher av 22 med en genomsnittlig speltid på 10:24 minuter per match. Den säsongens bästa insats kom i hemmamötet med Visby Ladies trettondag jul då hon med 3 av 3 treor skrev in 9 poäng i målprotokollet och belönades med 10 effektivitetspoäng. Lika höga effektivitetspoäng fick Ellinor i matchen mot Alvik i slutet av november efter starkt försvarsarbete med 5 (!) block och 3 returer samt 2 poäng efter tre försök från golvet. Ellinor vårdade också bollen på ett förtjänstfullt sätt – bara 5 turnovers på nära 177 minuters speltid. Ellinor valde att satsa på skolan föregående säsong och tog studenten i våras på Celsiusskolan (basketgymnasiet i Uppsala). Den gångna säsongen i damettan spelade hon i 20 av lagets 20 matcher med en speltid på i snitt 22:37 minuter. Hennes statistikrad slutade på 6,2 poäng, 4,0 returer och 0,7 assists samt 1,5 block per match. Ellinor gjorde tvåsiffrigt i tre matcher och gjorde t o m dubbel-dubbel i två av matcherna. Paradoxalt så misstämde hennes trepoängsskytte under säsongen – 0 satta av 12 försök. Under säsongen i ligan visade Ellinor strålande takter från trepoängslandet – 46,2% av 13 försök.

Olivia Lantz spelar på guardposition, är född 2001 och 177 cm lång. Olivia spelade i 19 av damettalagets 20 matcher med en genomsnittlig speltid på 23:19 minuter. Hennes statistikrad slutade på 7,6 poäng, 5,4 returer och 1,6 assists per match. Olivia gjorde tvåsiffrigt i åtta matcher med poängbästa 17 poäng i premiären mot Luleå Stars. Under säsongen visade Olivia bra skytte från trepoängsområdet med 47,6% på 21 försök. Civilt påbörjar Olivia till hösten sista året på Celsiusskolans basketgymnasium.

Lisa Bolander, guard, född 2002 och 174 cm lång, är född i Stenbocks stjärntecken och en utmärkt skytt. 15,05 poäng i snitt på 20 matcher i damettan gav en elfte plats i skytteligan. Statistikraden kompletterades med 4,7 returer och 1,8 assists. Lisa avlossade bössan i alla matcher och var tvåsiffrig i 18 av säsongens matcher. Hon var lagets bästa skytt både vad gäller satta skott och försök från golvet och straffkastlinjen. Bästa prestationen stod Lisa för i matchen mot Alviks utvecklingslag i februari då hon nådde 23 poäng, 8 assists och 5 returer vilket belönades med 26 effektivitetspoäng. I årets Scania Cup (inofficiella NM för inbjudna lag) F00-01 blev Lisa näst bäst och bästa svenska poänggörare med totalt 94 poäng, 30 poäng före Eos Julia Nyström. (Poängbäst var danskan Alberte Rimdal med 99 poäng.)

Alla tre tjejerna har under säsongen också spelat med Uppsalas DU19-lag med en fjärde plats i SM och sjunde plats i Scania Cup som resultat.

Lisa och Olivia deltog och vann Göteborgsfestivalens G19 klass, Miki Herkel 3×3 DU19 samt blev nyligen trea i SM 3×3 DU19.

Alla tre tjejerna har dragit på sig ungdomslandslagslinnet.

Olivia och tidigare Ellinor tillhör/tillhörde NIU top 15 projektet.

Trots unga år så är det alltså en trio spelare med bred erfarenhet av basket på högsta nivå i sin åldergrupp, som vi ser fram emot att utvecklas tillsammans med.

Välkomna Lisa, Olivia och Ellinor!

(Text: Christer Hagberg/Foto: Lisa och Olivia – KFUM Uppsala Ungdom, Ellinor – Thomas Lönnström)

Sponsorer och partners