Utlandssvenskorna, ny collegelista och lite internationellt

Utlandssvenskorna, ny collegelista och lite internationellt

Vi börjar den här lilla internationella utblicken i USA och WNBA, där slutspelet närmar sig. Sju av de åtta play-off platserna är redan bokade och tre lag tampas om den sista. När lagen har spelat 30 av de 32 rundorna i grundserien står Washington på 12 vinster, New York och Los Angeles har elva.

Det ser halvknivigt ut för vår enda representant i ligan, Amanda Zahui, och hennes LA Sparks, som har Atlanta och Dallas kvar att möta. Det kommer att krävas vinst i båda och ändå är det inte säkert att det räcker.

Los Angeles öde den här säsongen är att Nneka Ogwumike bara kunnat spela hälften av matcherna och hennes syster Chiney endast sex. Den här situationen har gett Zahui gott om utrymme och speltid, men hennes siffror är ändå i paritet med det hon åstadkom förra säsongen i New York, returtagningen t o m lite sämre.

Ett annat lag som ligger lite skrynkligt till är alltså det förväntade topplaget Washington, som i alla fall har inbördes på Los Angeles och 1-1 i inbördes möten mot New York. Allt avgörs sannolikt på fredag, då just Washington och New York möts.

Även i Washingtons fall beror problemen på personalen. Alysha Clark tvingade avstå hela säsongen, liksom Emma Meesseman, som varit upptagen med EM och OS. Vidare har den långtidsskadad Elena Delle Donne provat att spela tre matcher, men mer verkar det inte bli. Till råga på allt har landslagsspelaren Tina Charles varit borta på grund av skada flera veckor.

Det som bekymrar konkurrentlagen är att om Washington missar slutspelet så kommer de att få en ”lottery pick” i nästa draft, d v s välja bland de fyra första. Skulle de vinna lotteriet så kan det rentav bli förstavalet. Med ettan i draften och alla spelare tillbaka nästa säsong, får Washington helt enkelt en riktigt vass uppställning. Och det är klart, missar man slutspelet, så vore det en viss tröst.

Många frågar sig nu om det äntligen är Connecticuts tur att ro hem mästerskapet. Sun har onekligen varit mest stabilt av alla lag i år och ser ut att vinna grundserien, där de just nu har tolv raka vinster och har 24-6 i matcher, närmast jagat av Las Vegas på 22-8. Den stora stjärnan i Connecticut är Jonquel Jones, som vi ju såg i EM, där hon dominerade i stor stil och hade en monstermatch mot Sverige i placeringsmatchen. 34 poäng och 19 returer blev det som bekant den gången.

Jonquel Jones tippas allmänt bli till MVP i WNBA i år, men laget har mycket annan kvalitet. Connecticut är som vanligt välcoachat av Curt Miller och inhyser en annan storstjärna, DeWanna Bonner, men också Jasmine Thomas och Sverigebekantingen Natisha Hiedeman. Hon gör ett stabilt jobb och får stadigt sina 20 minuter per match. Inte minst understöds Jonquel Jones av den 26-åriga Brianna Jones, som spelat i ligan sedan 2017, men först de sista två åren fått ett riktigt lyft.

Hon har hela tiden spelat i Sun, men förde en undanskymd tillvaro de tre första säsongerna, då hon snittade några få poäng och enstaka returer. 2020 blev ett lyft, då hon levererade 11,2 och 5,6 returer. Och i år har hon tagit ett ytterligare steg. Nu är Jones en faktor i Sun och i ligan, snittar 14,9+7,4 och förväntas få priset som ”Most Improved Player”. Jones har visat att det går att ta steget till den yppersta nivån som 25-26 åring.

Och så var de 58, d v s de svenska collegespelarna säsongen 2021/22. Det är Anna Ekström (ej att förväxla med den basketintresserade utbildningsministern) som hört av sig och noterat att Norrköpingsspelaren Ida Ojala Jonsson, född -02, saknas i listan. Och det är alldeles rätt, men också lite märkligt. Jag hade nämligen koll på Ojala, men hon tycks ha tappats bort i ”hanteringen”. Ojala spelar på Capilano University, som ligger i Vancouver, Kanada och gör sin första säsong på andra sidan Atlanten. Anna har för övrigt nöjet att ha sin dotter spelande på college, även hon i Kanada. Rebecka tillhör Memorial University, St. Johns Newfoundland.

En annan ”basketmamma”, Lotta Söderlund, hörde också av sig om collegelistan. Jag hade råkat kalla hennes dotter för Matilda Söderström, och det är ju fel, för hon heter samma sak som mamma i efternamn. Matilda spelare på South Plains i Texas och gör sitt första år på college.

Och så kom ett mail från Erik Eldhagen, som tackade för sammanställningen över de svenska collegespelarna, och samtidigt undrade om inte någon kunde göra motsvarande på herrsidan. Vem kan tänkas ta upp den tråden?

För säkerhets skull har jag kopierat in den uppdaterade listan över collegespelarna. Den finns längst ned i den här artikeln.

Det är inte bara i Sverige det blir förbundskaptensbyte inför höstens EM-kvalmatcher. En som knappast får vara kvar är Italiens Lino Lardo. Det nesliga uttåget ur EM i åttondelen mot Sverige, 44-64, och bara en niondeplats i turneringen, blev nog för mycket.

Två andra som definitivt får lämna in är de båda legendarerna Lucas Mondelo (Spanien) och Valerie Garnier (Frankrike). Mondelo, som allmänt beskrivs som dryg, fick inte mycket uträttat med sitt lag i år. Sjua i EM och sexa i OS var inga resultat som gick hem i Spanien. Garnier har lett Frankrike sedan 2013, men det har ”bara” blivit fyra silver i EM under hennes ledning. Två gånger har Frankrike fått vika ned sig mot Spanien och två gånger mot Serbien. Särskilt stor var nog besvikelsen i år, då Les Bleus var skyhög favorit att ta hem guldet.

Det ryska storlaget UMMC Ekaterinburg har som vanligt laddat på ordentligt och presenterar den här truppen inför årets säsong:
Alex Bentley, Courtney Vandersloot, Victoria Zavyalova, Evgeniya Belyakova, Alba Torrens, Anastasia Shilova, Allie Quigley, Maria Popova, Breanna Stewart, Emma Meesseman, Jonquel Jones, Brittney Griner, Maria Vadeeva

Med det laget är det svårt att se några som helst hot mot ytterligare en seger i Euroleague för UMMC. Bara fem ryskor får plats i laget, som i övrigt hyser världsspelare. I sociala medier har det blivit en snackis om hur UMMC kan få ställa upp med sex ickeeuropeiska i laget.

Bestämmelserna i Euroleague, liksom i Eurocup, säger att alla lag får ställa upp med fritt antal europeiska spelare, och därutöver med tre som har ett annat medborgarskap eller är naturaliserade (efter 16 års ålder). Att UMMC ändå kan ställa upp med sex har att göra med ett undantag, som säger att bestämmelsen inte gäller retroaktivt. Alla spelare som före 18 mars 2019, då dessa bestämmelser kom till, redan var naturaliserade, får behålla sin status.

Såväl Courtney Vandersloot, som Allie Quigley, var före det nämnda datumet naturaliserade, båda i Ungern. Och samma sak var det för Alex Bentley (Belarus). UMMC kan därför spela med Griner och Stewart som ickeeuropeiska spelare, Jones som naturaliserad, samt Vandersloot, Quigley och Bentley enligt undantaget till representationsbestämmelsen.

Skador och annat gjorde att fem SBL-spelare fick plats i det svenska EM-laget i somras, betydligt fler än normalt. De bästa svenskorna spelar som bekant utomlands och i normalläget är det nog högst ett par ligaspelare som kan komma i fråga.

Vägen för de svenska spelare som vill nå seniorlandslaget är utstakad. Från ligan blir man proffs utomlands, alternativt går till college och använder det som språngbräda. Att spela i SBL är för de allra flesta i eliten ett första steg för att komma vidare. Fler än 20 svenskor har idag klubbadress i olika europeiska ligor. Lägg till de 58 spelare som finns på college, så förstår man behovet av att rekrytera så många importer som vi har i SBL.

Då skall vi ta och titta på listan över de svenska spelare som den här säsongen finns i europeiska klubbar. Förutom de i listan spelade systrarna Gültekin i Turkiet förra året, precis som de gjort under flera säsonger. Och troligen gör de det igen. Vidare hade vi bland annat Tyra Carlsten-Handberg i den spanska andraligan och Sara Jörgensen i Cardiff, Storbritannien. Men om de här spelarna har jag inga säkra uppgifter om klubbadress.

Noterbart är att Louice Halvarsson, som var klar för en fortsättning i franska Tarbes, inte kommer att spela den här säsongen p g a graviditet. Och en annan sak är att Farhiya Abdi redan har klart med ny klubb. Det brukar ju annars dröja långt in på säsongen innan hon bestämmer sig, men nu är det klart att hon skall spela för turkiska Besiktas, där hon blir lagkompis med Paulina Hersler.

Vid sidan av spelarna i listan nedan skall vi inte glömma coachen Fransisco Pinto, som den här säsongen fått uppdraget att leda Tarbes i den franska ligan, en mycket speciell händelse, då han är den förste svensken som fått ett coachjobb i en europeisk toppliga.

Elin Eldebrink, förlänger med Bourges, Frankrike
Lollo Halvarsson
, förlänger med Tarbes, Frankrike
Regan Magarity
, Tarbes, Frankrike till Landes, Frankrike
Frida Eldebrink
, förlänger med Girona, Spanien.
Elin Gustavsson, förlänger med Hainaut, Frankrike
Günesh Karaoglan
, förlänger med Cesme, Turkiet (TKBL)
Kalis Loyd
, förlänger med Toulouse, Frankrike (LFB 2)
Binta Drammeh, TTT Riga, Lettland till Girona, Spanien
Amanda Kantzy,
Polkowice, Polen till San Martino, Italien
Klara Lundquist,
Alvik till Gdynia, Polen
Amanda Zahui
, Dynamo Kursk, Ryssland till Fenerbahce, Turkiet
Danielle Hamilton Carter, Piestanske Cajky, Slovakien till Castors Braine, Belgien
Paulina Hersler, Battipaglia, Italien till Besiktas, Turkiet
Lovisa Hjern, Norrköping till Saarlouis, Tyskland
Nathalie Fontaine
, Olympiacos, Grekland till Artego Bydgoszcz, Polen
Emma Karamovic
, Barakaldo, Spanien (LFB2) till Wasserburg, Tyskland
Evelyn Ovner,
Wetterbygden till Bolzano, Italien (A2)
Farhiya Abdi
, Clarinos, Spanien till Besiktas, Turkiet

Och så har vi slutligen den uppdaterade listan över collegespelarna:

SPELARE FÖDD SKOLA DIVISION SPELÅR SENASTE KLUBB I SVERIGE
Zaliah Adams -02 Salt Lake CC (Utah) JR I Fryshuset
Stina Almqvist -02 Pennsylvania I 1 Mark
Hanna Appelgren -01 McCook (Nebraska) JR 2 Luleå BG
Celina Arnlund -02 Casper (Wyoming) JR 1 AIK
Emilia Axelsson -99 Tarleton State (Texas) I 3 Mark
Paulisa Barbosa -00 Utah State Eastern JR 1 Blackeberg
Ella Berge -00 Hawaii Pacific II 2 AIK
Lisa Bolander -02 Holland College (Charlottetown) Kanada 1 Uppsala
Gloria Bwende -99 Clarion (Pennsylvania) II 2 Södertälje
Sandra Carlsten -98 Bethel (Indiana) III 4 Hammarby
Lamija Coric -99 Wisconsin Parkside II 4 BG Luleå
Alma Danielsson -99 Florida International I 4 Uppsala
Vendela Danielsson -97 Glenville State (West Virginia) II 5 Uppsala
Lovisa Djurström -01 Wisconsin I 2 RIG Mark
Felicia Dourva -00 Fresno Pacific (Kalifornien) II 2 Eos
Anna Ekerstedt -99 Rider (New Jersey) I 3 Mark
Matilda Ekh -02 Michigan State I 1 Luleå
Selma Eklund -02 North Carolina Wilmington I 1 AIK
Rebecka Ekström -01 Memorial (St. John´s) Kanada 2 Täby
Miranda Elebring -02 Farleigh Dickinson (New Jersey) I 1 Mark
Alma Elsnitz -01 California I 2 Luleå BG
Lovisa Fjellner -02 Manitoba (Winnipeg) Kanada 1 BG Luleå
Camilla Flefil -99 Barry (Florida) II 2 Fryshuset
Cassandra Gordon -00 Loyola Maramount (Kalifornien) I 4 Santa Barbara HS
Helene Haegerstrand -99 Albany (New York) I 3 Alvik
Ellen Hahne -99 Albany (New York) I 4 BG Luleå
Mimmi Hahne -02 Felician (New Jersey) II 1 BG Luleå
Ruba Abo Hashesh -01 Iowa Western JR 2 Mark
Lovisa Hevinder -02 UT Tyler (Texas) II 1 BG Luleå
Cecilia Holmberg -00 Pacific (Kalifornien) I 3 BG Luleå
Fanny Håkansson -97 Florida Tech II 5 Alvik
Soufia Inoussa -99 New Mexico State I 3 Blackeberg
Fatou Jallow -99 Bryant (Rhode Island) I 4 Fryshuset
Moulayna Johnson -00 Miami (Florida) I 3 AIK
Precious Johnson -00 Duquesne (Pennsylvania) I 3 Mark
Vanessa Jurewicz -01 McCook (Nebraska) JR 2 Djurgården
Maja Leidefors -00 Wisconsin-Parkside II 3 Wetterbygden
Tilda Lindström -02 Lenoir-Rhyne (North Carolina) II 1 Wetterbygden
Sara Lundqvist -00 Fresno Pacific (Kalifornien) II 2 Eos
Hanna Mebius Svensson -00 Eastern Florida JR 1 Alvik
Sophie Melin -98 Red Deer college (Alberta) Kanada 3 Central
Julia Nyström -02 Saint Joseph´s (Pennsylvania) I 1 Eos
Ida Ojala Jonsson -02 Capilano (Vancouver) Kanada 1 Norrköping
Efrida Olsson -01 Belmont Abbey (Indiana) II 2 Högsbo
Fanny Paulin -97 Florida Tech II 5 Östersund
Signe Paulsson Glantz -99 Brigham Young (Utah) I 3 BG Luleå
Sofia Persson -00 Eckerd (Florida) II 3 BG Luleå
Stina Rehn Andersson -99 Keiser (Florida) NAIA 3 BG Luleå
Tova Sabel -01 Penn State (Pennsylvania) I 2 Alvik
Julia Stenberg -01 Otero (Colorado) JR 2 AIK
Sanna Ström -02 Kansas I 1 Luleå
Matilda Söderlund -02 South Plains (Texas) JR 1 Alvik
Pernilla Sörensen -98 North Carolina Greensboro I 5 BG Luleå
Vanessa Taylor -00 Elon (Arizona) I 2 Norrköping
Freja Werth -02 Albany (New York) I 1 Luleå
Stephanie Visscher -00 SF Austin (Texas) I 4 BG Luleå
Klara Åström -00 Yale (Connecticut) I 2 Pinewood HS
Sophia Öjhammar -01 Eastern Florida JR 1 AIK

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör