Vägs ände för Uppsala i Luleå

Vägs ände för Uppsala i Luleå

På onsdag kväll når vi i Uppsala Basket vägs ände för denna säsong – vår sista match mot regerande mästarinnorna från Luleå och säsongens längsta resa, över 165 mil t o r. Matchen saknar betydelse för tabellplaceringarna i säsongens grundserie. Luleås andra och vår tionde plats är cementerade redan innan säsongens sista omgång spelats. Båda lagen kommer ändå att bjuda upp till kamp för att få med sig en bra känsla inför fortsättningen – hemmalaget inför slutspelet och bortalaget inför nästa säsong.

Luleå Basket har några nya pjäser att få in i spelsystemen, kroatiska Antonija Sandric och litauiskan Kristina Alminaite, som är ligans längsta spelare. En annan målsättning för hemmalaget borde vara att undvika ytterligare skador. Nyckelspelarna Allis Nyström, som drog korsbandet i slutet av oktober och blir borta hela säsongen samt Anna Barthold, som haft återkommande fotproblem under säsongen, men ser ut att kunna spela slutspel även om formen inte riktigt är där är allvarliga avbräck för Luleå. Hur David Visscher väljer att mönstra sitt ”kvinnskap” återstår att se. Ska hemmalaget testa nya spelsystem inför slutspelet eller se till att bänken får ordentligt med speltid?

Vi har ingen press på oss. Det är klart att vi är ”underdogs”, men matchen ska spelas innan den feta damen sjunger. För oss gäller att ha kul där ute på plan och att våra tjejer tycker att det är så kul att de vill vara med på basketresans fortsättning mot nya mål nästa säsong. Vi ska inte sammanfatta säsongen innan sista matchen spelats, men det är inte särskilt svårt att se våra svagaste grenar denna säsong.

I statistiken är vi näst sämst i tvåpoängsstatistiken. OK i antal försök (mittenplatsen av lagen i SBL), men långt efter i procent satta försök – 39,12% mot ligasnittet 44,76%. Hade vi presterat enligt ligasnittet hade vi haft 92 poäng till. Fördelat på rätt matcher hade en normal skottprocent räckt till fler segrar och kamp om slutspelsplatserna. Vi visste redan innan säsongen började att vi med vårt längdunderskott skulle få svårt med returtagningarna, men så toksist som vi nu är hade vi väl inte riktigt väntat oss.

 

Skytte

Det här med skottprocent är ett intressant ämne i dessa dagar när skidskytte-VM precis avslutats. I skidskytte är ju antal träff av största betydelse för utgången av tävlingen. Det är likadant i vår sport, även om vi öser på fler försök per tävling, max 20 försök i skidskytte (beroende på gren), medan vi försöker lyckan med åtminstone runt 65 försök från golvet under en match. Gör vi en jämförelse med vår skottprocent så skulle en skidskytt i jakt- eller masstarten dra på sig 12 straffrundor.

Delar vi upp skyttet i tre beståndsdelar kan vi tala om teknik, yttre omständigheter och mentalitet. Tekniken är väl utforskad i båda sporterna även om det förekommer basketcoacher, som har olika uppfattningar om hur man skjuter ett optimalt skott. De yttre omständigheterna är kanske svårare i skidskytte med väder och vind, även om ett aggressivt försvar i basket försvårar möjligheterna att få poäng på skottförsöken. Den mentala biten att fokusera på pricken/korgen, att släppa alla andra tankar och bara ”go for it” är det som avgör om skottförsöket lyckas eller inte. Inom idrottspsykologin sägs ju att fokus på uppgiften, motivation och inspiration är nycklarna till framgång. Att lära av hur andra löser uppgiften kan också vara till hjälp. Skidskyttarna har bl a sneglat på hur släggkastarna släpper släggan i precis rätt ögonblick under rotationen. Vi får återkomma i detta ämne hur vi kan förbättra vårt skytte.

Text: Christer Hagberg
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Sponsorer och partners