Veckans Lag: Vecka 10

Veckans Lag: Vecka 10

SBL innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Här är Veckans Lag Vecka 10. Siffran i parentes är för vilken gång spelaren är uttagen till Veckans Lag säsongen 20-21.

Ellen Nyström, Luleå Basket (2)

Förutsättningarna inför matchen var minst sagt osäkra hos Luleå Basket när man skulle ta emot Visby Ladies under lördagen på grund av oklarheter kring sjukdomsläget i laget, men man kom till spel utan fyra spelare i Camara-Ponturo, Ekh, Nnamaka och Allis Nyström. Det var länge match och Visby var bara en-siffrigt antal poäng ifrån Luleå så sent som i fjärde perioden fram tills att Ellen Nyström tog kommandot och dödade Visby hopp om seger. Guarden var 2 av 4 från trepoängslinjen och 7 av 11 innanför när hon slutade på 24 poäng, 8 returer, 5 assist och 3 steals i Luleås 84-51-seger.

Stina Almqvist, Mark Basket (1)

Efter att fem Mark-spelare inte ville ställa upp för spel mot Högsbo Basket så var det upp till de resterande fem plus tre ligadebutanter att visa framfötterna mot Högsbo Basket på bortaplan. Stina Almqvist är redan en etablerad ligaspelare men ansvarsryggsäcken var nog den tyngsta hittills hon burit i en enskild match, och som hon bar den med framgång. Förlust med 125-59 blev det, men de åtta Mark-spelarna som kom till spel har inget att skämmas över, och Almqvist var den främsta Marboiten med karriärshögsta 23 poäng och 4 returer samt sköt 7 av 7 från straffkastlinjen.

Makolla Bagayegou, Högsbo Basket (1)

16-åriga Makolla Bagayegou debuterar i SBL 20-21 och för unga talanger går det inte att vänta på att få chansen, utan det gäller chansen så fort den dyker upp. Just det gjorde Bagayegou mot Mark i veckan. Guard-forwarden spelade i dryga 20 minuter och sköt 33% från trepoängslinjen och 75% på 2-poängsskotten. Totalt landade 16-åringen på 13 poäng, 5 returer och 1 steal samt en +/- på 24, men viktigast av allt ett kvitto på att Bagayegou tveklöst är en ung spelare att hålla ögonen på framöver.

Dubravka Dacic, IK Eos (1)

IK Eos tog emot Wetterbygden i måndagens TV-sända möte när båda lagen kom till spel utan de amerikanska pointguards som lett de under säsongen när Wetterbygdens Jewett-Giles nyligen lämnade klubben och Eos Alexa Middleton saknades på grund av sjukdom. Dramatiken var det ingen brist på och slutresultatet 73-71 vittnar sanningsenligt om att det var spännande in i sista sekunderna i matchen där Eos center Dubravka Dacic var tungan på vågen och även gjorde Lundaklubbens sista poäng. Det saknades inte direkt vilja i något av lagen, men när Eos hade Dacic inne var man ett annat lag med en helt annan dynamik som var svårstoppat. Dacic slutade på 23 poäng, 15 returer och 3 blockar på 25,5 minuts speltid.

Amanda Kantzy, Södertälje BBK (1)

Södertälje tog en viktig skalp i jakten på slutspel när man besegrade Visby på hemmaplan med 75-67 i söndags. Amanda Kantzy gjorde sin andra match tillbaka efter den handfraktur hon drabbades av bara två matcher in i säsongen och mot Visby visade Kantzy inga tecken på varken rädsla eller bakslag i nivå. Centern stod för 15 poäng, och 7 returer när hon sköt 62% innanför 2-poängslinjen och 50% utanför.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör