Semifinalrepris från i våras

Semifinalrepris från i våras

I våras gick Visby Ladies till sin första semifinal på 12 år, som kan klassas som historisk då det var gotlänningarnas första semifinalmatcher i basket i ICA Maxi Arena, efter att man hade slagit ut Alvik Basket i kvartsfinalspelet efter att ha vänt 0-1 i matcher till 2-1. Väl i semifinalen så var västerbottningarna de stora favoriterna och såg länge ut att ta hem det hela med 3-0 i matcher fram tills att Visby vann i Umeå Energi Arena med 97-62 i match 3 och tvingade fram en match 4 i ICA Maxi Arena. Den vann inte Visby och Umeå gick rättvist till finalspelet där klubben tog sitt fjärde raka silver i match 4.

 

Nu är det en ny säsong och vårens slutspel är enbart något för historieböckerna, särskilt då Ladies hade en större spelaromsättning samt att man plockade in rutinerade Eivind Möstl som ny headcoach. För Umeås del så behöll man både coachstaben och en större del av spelartruppen samtidigt som man plockade in Abigail Asoro, Ama Degbeon, Tayler Mingo och Alyssa Lawrence. Lämnade klubben gjorde f.d. Visby-spelaren Mante Kvederaviciute och Brianna Kiesel, och kort in i säsongen fick den tyska centern Lisa Koop foten från klubben efter att hon inte levererade vad klubben hade hoppats på trots förlängt kontrakt bara någon månad tidigare.

 

På Umeåbänken hittar vi även Visby Ladies före detta headcoach Mikael Blomqvist i rollen som assisterande coach till Jan Enjebo. Enjebo har precis som Eivind Möstl varit svensk förbundskapten en gång i tiden och blev nyligen även utsedd till headcoach för det svenska HU18-landslaget framöver.

 

Umeå fick i onsdags besök av turkiska Cukurova Basketbol i Eurocup i Umeå Energi Aren där det blev förlust för Västerbottningarna med 54-91, och Visby Ladies, som fortfarande jagar sin första seger, sätter nog hoppet till att tröttheten hos Umeå kan vara till gotlänningarnas fördel. I bortalaget saknas Tayler Mingo, som nyligen lade sig på operationsbordet för att operera en knäskada, och Frida Modig som även hon är långtidsskadad. Frågetecken fanns även angående Isabelle Edholm som förra onsdagen åkte på en hjärnskakning och som ”knappt kunde gå av planen själv” efter smällen enligt Jan Enjebo, men då hon spelade över 10 minuter mot Cukurova är det dumt att utgå ifrån att hon skulle vara något annat än matchredo på fredagskvällen.

 

Uppkast är 19.00 i ICA Maxi Arena på fredagen och match går givetvis att följa via SBL Dams Webb-TV.

 

Nedanför kan du se en intervju med Visby Ladies Johanna Wolde inför fredagsmatchen.

 

Kommentarer