Storstryk för Uppsala hos A3

Storstryk för Uppsala hos A3

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera A3 Basket Umeå till säsongens hittills största seger i SBL, mot Uppsala Basket med 115-68. Vi i Uppsala får naturligtvis också ta åt oss en del av ”äran” av ha deltagit i den match, där det totalt producerades 183 poäng under ordinarie speltid. Å ena sidan en mördande effektivitet av hemmalaget med 50 satta skott av 80 försök från golvet (62%). I princip två skottförsök per spelad minut. Å andra sidan en försvarsinstats av bortalaget, där det finns mer att önska. Vi hade också problem att freda den egna korgen efter returer. Bara 14 av de 27 returer som damp ner under Uppsalas korg stannade i Uppsala-händer. A3 Basket var det för dagen helt klart bästa laget.

Inför matchen skrev vi att det gäller för oss att vara med från början. A3 Basket vann uppkastet och gjorde de första poängen, men bara 9 poäng efter 1Q är ändå OK. Vi behövde hålla energin uppe genom hela matchen, men efter hemmalagets inledning så är det förståeligt att laget inte var på topp matchen ut, även om vi gjorde vår bästa period i den sista, vilket till en del kan förklaras med att A3 öppnade försvarsdörrarna. Att vara vaksamma på hemmalagets transitionspel klarade vi väl sisådär ändå gjorde A3 38 poäng på fast break points. Att vara noggranna när vi tar skott klarade vi galant med straffkasten (81%), där Agnes Nordström, som satte alla tio försöken, visade klass. I övrigt kan vi bättre än 40% från golvet. Det blev några för många air-balls, samtidigt som det tycktes att vi hade en del otur med ”rulla-ring-ut”, där hemmalaget oftast ringde in. Slutligen i förutsägelserna före match så lär man väl säga att vi slarvade för mycket med bollen. 21 turn-overs gav 31 points from turn-over.

Den här matchen får Uppsala lägga till handlingarna. Det var ändå bara en av grundseriens 20 matcher. Dessutom den kanske svåraste, hos tippade seriesegrarna på deras hemmaplan. En noggrann DVD genomgång av matchen, dra slutsatser om vad som fungerade och vad som måste förbättras och ladda om inför nästa match, vår rosa hemmamatch mot regerande mästarinnorna från Luleå är vad veckan har att bjuda på för laget.

Efter matchen konstaterade Agnes till Västerbottenkuriren –”Vi har inlett ligan med att möta de tuffaste lagen och vet nu mer om var vi står och det är tydligt att vi behöver en stor spelare.” Coach Janne Hänninen konstaterade samma sak till UNT –”Vi mötte ett riktigt bra basketlag och var inte redo för tempot. De var större än oss och plockade alldeles för mycket enkla returer. Vi behöver någon som kan plocka returer och göra poäng från insidan.” Så sant som det är sagt, vi saknar fortfarande några pusselbitar i lagbygget. Sökarljusen är på.

Till matchens MVP utsågs Agnes Nordström respektive Abigail Asoro.

Matchen slutade 115-68 efter periodsiffrorna 27-18, 31-13, 30-14, 27-23.
Poänggörare Uppsala Basket: Agnes Nordström 18, Neramou Jeng 14, Ellinor Holmberg 10, Erica Iderstål och Louise Ovner 6 var, Lena Fredriksen och Quy Nguyen 5 var, Elin Ekdahl 3 samt Zanna Bäckman 1.

Poänggörare A3 Basket Umeå: Abigail Asoro 21, Alyssa Lawrence 19, Isabelle Edholm 16, Tiffany Brown 15, Ama Degbeon 12, Tayler Mingo 11, Danielle Elvbo 10, Sandra Hansson 8 och Moa Dellbro 3.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt

Kommentarer