Trender kommer och går, men i slutspel Visby Ladies består

Trender kommer och går, men i slutspel Visby Ladies består

För 33:e gången på 34 år  så tog Visby Ladies återigen en slutspelsplats i och med att man vann mot AIK Basket på hemmaplan med 73-67. En match som blev försenad en timme och 15 minuter då planet som dagens domare Mahir Mehmedovic och Daniel Tiberg samt kommisarie Claes Åhammar skulle åka med blev så pass försenat att de var tvungna att byta flygplats från Arlanda till Bromma då deras ursprungliga flyg inte kunde lyfta från Arlanda på grund av för hal start/landningsbana. Bättre sent än aldrig och 17.15 var det dags för uppkast i ICA Maxi Arena.

I början var gästande AIK det bättre laget då Visby Ladies poänggörande inte gav det resultat man hoppades på. Den första perioden slutade därmed med siffrorna 12-15 och en trepoängsledning för gästerna. I andra halvlek så flöt det på bättre för hemmalaget med poängproduktionen och när det var dags för halvtidsvila så hade hemmalaget en ledning på 36-31.

Den tredje perioden var minst sagt händelserik av en rad anledningar. Visby Ladies coach Paschalis Leras ådrog sig, för fjärde matchen i rad, en teknisk foul i den tredje perioden och med 30 sekunder kvar av så kolliderade Visby Ladies Felicia Camara-Ponturo och Nici Gilday efter att Janel McCarville foulat Gilday vilket resulterade i att Camara-Ponturos läpp sprack och Gilday fick ett jack i huvudet och började blöda. Den tredje perioden vanns av Visby trots detta med 19-17.

I den fjärde perioden blev det dramatik in i det sista, och de sista två minuterna var intensiva. 63-61 var ställningen med två minuter kvar att spela, men ett litet tag senare visade tavlan av någon outgrundlig anledning fel poäng för Visby Ladies, 71-65 istället för 70-65, vilket till slut gick att korrigera men som förvirrade såväl spelare som coacher som supportrar. Med 50 sekunder kvar låg AIK under med 2 poäng när AIK Baskets Malin Edlund ådrog sig en personlig foul vilket på grund av lagfoul innebar att man skickade Visbys Johanna Wolde till straffkastlinjen. Edlund var inte nöjd med beslutet och ådrog sig en teknisk foul då hon yttrat sitt missnöje högt och tydligt inför domare Daniel Tiberg som inte hade något val utan var tvungen att blåsa en teknisk foul. Från att ligga under med två poäng och ge Visby två kast så hade Visby nu fått tre kast, alla utan chans returtagning för AIK, samt bibehållen Visbyboll vid halvplan med 24 sekunder på skottklockan. Visby satte alla tre straffkast och den tekniska foulen blev ödesdiger då AIK helt plötsligt låg under med fem poäng samt var tvungna att foula för att stoppa klockan eller låta Visby spela ner klockan om de inte ville skicka dem till straffkastlinjen. En kostsam teknisk foul med andra ord. Matchen kan man argumentera för att den avgjordes i samband med att Visby satte sina tre straffkast och 73-67 blev slutresultatet.

 

Trender kommer och går – men i slutspel Visby Ladies består. Kvartsfinalspel väntar nu för Visby Ladies där man ställs mot antingen Alvik eller Umeå om två veckor. Matchens lirare blev i Visby Ladies Rashida Timbilla då hon stod för 19 poäng och 10 returer samt som alltid bidrog med ett lugn i spelet och levererade stabilitet när det behövdes.

Kommentarer