Två vinstsugna lag

Två vinstsugna lag

Under fredagskvällen gästar Alvik Basket ICA Maxi Arena när Visby Ladies bjuder in till decemberbasket på ön. Det finns ingen anledning att vänta sig en lugn och avskalad tillställning då allt pekar på att det är två rejält vinsthungriga lag som möts. 

På fredagskvällen möts Alvik och Visby Ladies för (håll i er) sjätte gången under kalenderåret då lagen möttes i kvartsfinal i våras där Ladies vände och vann den serien, och efter slutsignalen på fredag kan lagen ha mötts för sista gången säsongen 18-19. Detta förutsatt att lagen inte möts i slutspelet i vår, då lagen redan spelat mot varandra en gång i Åkeshovshallen för lite mer än en månad sedan. I det senaste mötet drog Alvik det längre strået och vann med 80-69, mycket tack vare det imponerande skytte man visade upp i den tredje perioden då man satte hela 7 av 10 3-poängarsförsök i en i övrigt relativt jämn match.

Gästande Alvik Basket har inlett säsongen 2018-19 med sju raka vinster vilket är klubbens starkaste säsongsinledning sedan de tog klivet upp till ligan 2013. Att gästerna som senast kommer från en storvinst mot ett kraftigt decimerat Telge i Åkeshovshallen skulle vara något annat än oerhört intresserade av att säkra serieledningen medans Luleå är iväg på europaäventyr är högst osannolikt.

Inför säsongen tappade Alvik sin galjonsfigur i den egenfostrade seniorlandslagsspelaren Klara Lundquist till Södertälje, och det fanns de som ställde frågor kring hur laget skulle klara sig utan henne då hon över hela säsongen var lagets bästa poängplockare, returtagare och assistmakare. Sju omgångar in kan nog samma personer konstatera att det inte kunde ha gått särskilt mycket bättre. Förvisso krävdes det en förlängning för att vinna borta mot Norrköping, men i övrigt är det svårt att be om särskilt mycket mer som Alvikssupporter. Coachen Fotios Ioannidis gör sin första säsong med damlaget 18-19 och har lyckats se till att inte bara vinna matcherna man spelat, utan faktiskt öka lagets effektivitet och poäng per match jämfört med förra säsongen samtidigt som man minskat motståndarlagens poängsnitt från 69.7 säsongen 17-18 till 60.7 sju omgångar in i 18-19. Förvisso har man inte ställts mot alla lag än och man ska inte dra allt för stora växlar av siffror, men det finns positiva tendenser att lägga märke till i 2018 års upplaga av Alvik Basket.

Efter Alviks sju första omgångar kan man konstatera att Elin Ljunggren är lagets bästa poängplockare med sitt snitt på 16.9 poäng per match. Ett poängsnitt högre än någon av hennes tidigare ligasäsonger, även om det förvisso är många matcher kvar att spela. I somras anslöt även den välmeriterade centern Janel McCarville som gavs ett 3-årigt kontrakt. McCarville har stått över en match hittills, men hennes säsongsinledning är, precis som klubbens, svår att beskriva som annat än lyckad. Med 25.3 i effektivitet per match är hon lagets överlägset bästa spelare i effektivitetskolumnen, och med 10.5 returer per match är hon även lagets bäste returtagare. I Alvik hittar vi även Karla Vres som gjort två säsonger med Ladies från 2014 till 2016.

Visby Ladies säsongsinledning är kanske inte riktigt lika felfri som Alviks även om man inlett med ett relativt sett tufft spelschema och även om man efter 6 omgångar jagar sin första vinst, så är tonen bland supportrar och även i laget är inte allt för dyster. Detta med stor anledning av att spelet man visat upp sett bättre och bättre ut för varje match som gått. De två senaste matcherna har man mött vårens båda finallag Umeå och Luleå där man stått för såväl de spel- och poängmässigt bästa matcherna hittills. Vinstsuget är oerhört högt, och det finns ingenting som utesluter en jämn och spännande match under fredagskvällen. Frågan om Ladies första vinst är inte i närheten av en fråga om om, utan om när.

I ö-laget finns ligans bästa poängplockare (23 p/match) och ligans näst bästa returtagare (10.8 r/match) i Branndais Agee som inlett säsongen väldigt starkt och som av många anses vara en av ligans hetare spelare. En av lagets större överraskningar är även 23-åriga Veronica Mirkovic som tidigare kanske har gått under radarn hos vissa. Mirkovic som är poängbäst av alla nykomlingar i ligan har förutom en hyfsad statistikrad imponerat med sin spelförståelse som gjort att samspelet med den spelsmarte guarden Zakiya Saunders ofta sett väldigt bra och välorkestrerat ut.

 

19.00 är det uppkast i ICA Maxi Arena och givetvis så sänds matchen via SBL:s Webb-TV.

 

I klippet nedanför kan du se en intervju med Visby Ladies lagkapten Jonna Raflund angående fredagens fight.

Kommentarer