Udominate och Luleå kan nå final i kväll

Udominate och Luleå kan nå final i kväll

De två finallagen från förra säsongen tillika ettan och tvåan i grundserien, Udominate och Luleå, har än så länge presterat planenligt. Även om både Telge och Visby har stått upp bra så står det ändå 2-0 i matcher. Visby och Telge måste vinna i kväll annars är säsongen över. Båda semifinalerna sänds live här på basketligandam.se. 

Första matchen mellan Luleå Basket och Telge Basket var riktigt jämn och ledningen växlade åtta gånger i matchen. Luleå lyckades dock knyta ihop säcken och med hjälp av över 1500 Luleå-fans i ryggen vann de med 82-74.

Se höjdpunkterna från den första semifinalen. 

Läs även: Basket när den är som bäst

Efter en jämn första match var det många som trodde att Telge skulle utjämna på hemmaplan i fredags. Men Luleå ville annat och med en stark start inledning med Chioma Nnamaka i täten och ett intensivt försvarsspel hade Telge inte mycket att sätta emot och Luleå ledde från start till mål.

– De var lika aggressiva som de var i den förra matchen – vi var bara inte lika aggressiva som i tisdags. Förhoppningsvis kan vi hitta tillbaka till det på måndag och ge dem bättre motstånd än vi gjorde i fredags. Vi får se vad Viktor har att säga och hur han vill ändra det, hur vi ska göra de där förändringarna. Jag är säker på att vi kommer att lista ut det, vi har inget att förlora, säger Telges Chelsea Poppens.

Se höjdpunkterna från den andra semifinalen.  

Luleå har nu 2-0 i matcher och blir det seger i kväll för Luleå är de klara för SM-final.

– Det vore skönt att vinna i tre raka matcher. Senast i andra matchen var vi riktigt bra, det gäller att vi fortsätter.  Nyckeln blir att vi fortsätter vara aggressiva i försvarsspelet. Vi steppade upp försvarsspelet senast och vi är fullt fokuserade för att fortsätta så, säger Chioma Nnamaka i Luleå Basket till NSD.se.

I semifinalserien mellan Udominate Basket och Visby Ladies står det också 2-0. Udominate inledde starkt i den första semifinalen och vann med klara 97-62.

Se höjdpunkterna från den första semifinalen. 

I den andra semifinalen, då på Gotland, visade Visby Ladies upp ett betydligt bättre spel. Lagen bytte ledning 11 gånger under matchen och det var jämn hela vägen till slutet. Straffkasten skulle bli Visbys fall som under matchens sista tre minuter missade åtta av åtta straffkast. I stället var det Udominate som knep segern och skaffade sig matchboll inför den tredje semifinalen.

– Vi lärde oss från våra misstag från match ett och spelade mycket bättre i match två. Tyvärr räckte det inte hela vägen, men vi gav oss själva möjligheten att vinna matchen. Förhoppningsvis kan vi göra samma sak i kväll och lära oss från våra misstag från match två och ta med oss det till kvällens match, säger Nici Gilday och fortsätter:

– Den defensiva returtagningen kommer vara en av nycklarna så att vi begränsar deras ”second  chance opportunities”. Dessutom kommer det bli viktigt att vi tar hand om bollen och minimerar antalet turnovers.

Nici Gilday hoppas få spela minst en match till inför hemmapubliken i  ICA Maxi Arena.

– Vi skulle vara väldigt glada att få spela en till match på hemmaplan. Självklart innebär det att vår säsong förlängs men även att vår publik får uppleva en match till. Atmosfären i ICA Maxi Arena under förra semifinalen var grymt bra och det skulle vara riktigt kul att få spela ytterligare en sån match, säger hon.

Se höjdpunkterna från den andra semifinalen.

Udominate kroatiska landslagsspelare Ana-Marija Begic har inte spelat de två första semifinalerna på grund av skada men till kvällens match är hon tillbaka. Lyssna på vad hon säger inför matchen i spelaren nedan:

Udominates coach Jan Enjebo tror de har en stor chans att ta sig till final i kväll.

– Det är liten matchboll och jag skulle säga att vi har ganska stor chans om vi kan prestera ett bra spel med tempo och skärpa. Men vi får inte se ut som senast på bortaplan då vi bjöd på en del och gav Visby lite hopp. Visby har ett bra lag om man tillåter dem att spela som de vill, säger coach Jan Enjebo till VK.se.

Kvällens två semifinaler sänds live direkt >>> här på basketligandam.se.  

Kommentarer