Upplandsderby i Solna

Upplandsderby i Solna

Vi måste börja med några gratulationer. Först och främst till Minnesota Lynx från Uppsalas vänort i USA, Minneapolis. Lynx tog hem säsongens WNBA och sin fjärde WNBA-titel efter vinst med 3-2 i finalserien mot Los Angeles Sparks. Vi vill också harangera årets alla Nobelpristagare, som förhoppningsvis gör världen lättare att leva i och förstå. Vi har ett särskilt gott öga till pristagaren i litteratur, engelsmannen Kazuo Ishiguro. Vi har däremot svårt att hitta någon naturlig anknytning till basketvälden eller Uppsala för Ishiguro, annat än att priset presenteras av förra basketspelaren Sara Danius, tillika Svenska Akademiens ständiga sekreterare (den första kvinnan i Akademiens historia), som också vunnit en doktorsgrad vid Uppsala Universitet. Naturligtvis vill vi också gratulera vår motståndares huvudtränare som fyllde jämna fina halvsekel i måndags. Grattis Fotios.

AIK Basket bjuder in till en Rosa Match på söndag 13.30 i Solnahallen. Hemmalaget, som inte oväntat tog steget upp i högsta serien till denna säsong, har fått behålla åtta spelare från förra säsongens trupp. Bland alla viktiga kuggar i laget finns t ex guarderna Crystal Bittar och Günesh Öztürk, som spelade U20 EM i somras med bl a förra Uppsalaspelarna Adriana Camber, Vendela Danielsson och Lydia Friberg. I laget från förra säsongen hittar vi också förra Uppsalaspelaren Malin Edlund, etablerade ligaspelarna Michaela Borg och Johanna Prytz, för att inte nämna förra säsongens sensationella värvning av Janel McCarville. Här finns också Felicia Boström, som spelade U18 EM i somras med bl a supertalangen från Alvik Klara Lundquist. Utifrån har laget värvat tre spelare med ligaerfarenhet – Kajsa Carlsson, närmast från Västerås i damettan men med speltid i Eskilstuna, Visby och Mark, Hanna Isaksson, närmast från spel i division 2 med AIK men med speltid i Northland, Eos och Akropol samt Karla Vreš, närmast från Brahe i basketettan men med speltid i Visby. AIK har dessutom lyftat upp tre ungdomar i laget. Som ny huvudtränare har Fotios Ioannidis tillträtt efter att förra säsongen assisterat åt Anders Härd. Till sin hjälp har Ioannidis fått Ridwan Chowdhury från Järva Devils. De mest kännbara förlusterna är väl Kadidja Andersson och Emelie Enjebo (båda fd Uppsala). Emelie har flyttat till Umeå för att bli polis och har så vitt vi vet inte planerat spela basket denna säsong. Kadidja deklarerade inför förra säsongen att det skulle bli hennes sista, men vi får väl se hur det ser ut när väl McCarville kommer till stan i mitten av månaden, om inte leklusten med sin gamla polare tar över.

AIK har liksom vi hunnit med två matcher hittills i Basketligan, båda på bortaplan. AIK inledde hos Udominate med en väntad förlust, 70-54 och mötte senast Telge, 78-51. Speciellt Edlund har övertygat med 17+13 poäng. Hon är ett reellt hot utifrån och leder 3-poängsligan med 7 satta skott. Hos Udominate inledde AIK respektlöst. Hemmalaget hämtade igen, mycket tack vare bra returtagning (48-21), men ledde med endast sex poäng inför den avslutande perioden. Matchen i Södertälje var som helhet en ganska ojämn historia. AIK hade det svårt mot Telges båda importspelare Tayler Mingo och Taylor Wurtz, som ensamma svarade för mer än hälften av Telges poängskörd. AIK var aldrig riktigt nära.

Uppsala och AIK möttes också under försäsongen i SEB USIF Arena. Matchen slutade 48-64  efter ha varit helt jämn ända in i sista perioden. Vi var det mest ringrostiga laget och gjorde många individuella misstag. Vi ställde upp utan våra amerikanskor medan AIK saknade Edlund. Nu är det andra förutsättningar, när Basketligans allvar har inletts. Det är klart att vi åker till Solna med förhoppningen att ta hem säsongens första seger. Vi kommer att gå in för att upprepa den fina insatsen i inledningen av vår förra bortamatch i Luleå och arbeta på att behålla den energin alla 40 minuterna. Som coach Henrik Johansson säger är ”vi inne i ett processinriktat skede, där det mer gäller att göra rätt saker än att titta på matchresultatet” så att alla bitar faller på plats till slutspelet. Ju förr bitarna faller på plats desto bättre. Läget och andan i laget är bra. Zanna Bäckman var förkyld i hemmamatchen mot Udominate, medan Ida-Maria Larsson ådrog sig en lättare skada under damettaturnén till Luleå.

I avvaktan på söndagsmatchen kan du se Luleå Basket vs Norrköping Dolphins på Basketligaföreningens webb (pay-per-view, 89 kr), som du hittar här.

På lördag visar Alvik sitt möte med IK Eos via Solidtango (pay-per-view, 29 kr). Sändningen hittar du här.

Trivia

Karla Vreš kamperade förra säsongen i Brahe ihop med lagets poäng- och assistdrottning Yohanna Araya. Yohanna, som vi såg i Sallén Baskets linne 2010/2011, spelar innevarande säsong i Helsingborg BBK i damettan, där vi i truppen också hittar Michelle Green, som gjorde säsongen 2012/2013 i Uppsala Baskets damettalag under ledning av Henrik Johansson.

I vårt damettalaget 2012/2013 huserade då också Josefin Gelin, vår nuvarande lagkapten. Poäng- och assistdrottning 2012/2013 var Sofia Åström, storasyster till landslaguttagna Ellen Åström, som den här säsongen inleder sitt Europaäventyr i Bembibre, Spanien tillsammans med förra Uppsalaspelaren Elin Gustavsson (direkt från college). Med i laget 2012/2013 fanns också Sofie Andersson, då- och nuvarande sambo med coach Henrik. Är basketvärlden stor, eller?

 

 

Kommentarer