Upplandsderby i Uppsala

Upplandsderby i Uppsala

På bilden ser vi lagens åttor i mötet mellan Sallén Basket och Alvik BBK i Rosendalshallen under kvartsfinalserien 2014/2015 – Christy Bacon vs Paula Juhlin. Vår hovfotograf var tveksam till att lägga upp bilden och vi var tveksamma till att använda bilden, men vi tycker att den innehåller så mycket symbolik att vi inte kunde avstå. Ett golvat Alvik, ett kraftpaket bakom bollen, bollen i våra händer mm. Vi förstår att Alviks coach Jurgita Kausaite inte gillar bilden (enligt kommentar på Facebook). Redan där fördel Uppsala Basket i den mentala del av kampen som inte utspelar sig på basketplan. Kvartsfinalmatchen förrförra våren slutade 95-56 till hemmalaget. Christy gjorde 12 av poängen medan Juhlin scoorade 2. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och nu har vi bara Christy Bacon och Louise Skyttevall kvar i laget, förutom Katarina Andersson och Sandra Hansson som tillkommer i kvalspelet. Alvik kan idag ställa upp med Fanny Håkansson, Klara Lundqvist och Nathalie Schönberg samt nämnda Juhlin från kvartsfinallaget 2015. Ellinor Holmberg spelade mer än 17 minuter i den matchen för Alvik, men återfinns nu i vårt röda matchställ.

I vårt senaste möte lagen emellan denna säsong i Åkeshovshallen vann hemmalaget med 78-33, efter en trepoängsfest, där Alvik satte 13 av 39 försök från trepoängsområdet. De 33 poäng vi skrapade ihop är både vårt och damligans all-time-low för antal poäng per match säsongen 2016/2017. Å andra sidan producerade vi 75 poäng nu i vår senaste match mot Mark, som är vårt all-time-high hittills (är det väl bäst att tillägga). Alvik däremot gjorde sitt all-time-low i sin senaste match mot Telge Basket med 42 poäng efter ett mindre lyckat skytte (29% på 2:orna och 12% på 3:orna). Alvik är dock kvar på tredjeplats i tabellen, men är med säkerhet inte nöjda med sin senaste insats.

Nöjda med vår senaste insats är dock vi, när vi nu äntligen kunde hålla energin uppe över 40 minuter och åstadkomma en knall i basketSverige mot knallarna från Kinna. Det kanske inte var så snyggt alla gånger, men ändå en S-E-G-E-R. Däremot drar vi inte allt för stora växlar på vinsten. Mark var klart decimerat med Elin Ljunggren kvar på bänken och när vi nu firat färdigt och endorfinerna återgått till normala värden, har vi ställt in fokus på lördagens match mot Alvik.

Sedan vi möttes i november har Alvik både signat och skickat hem amerikanskan Mariesa Greene efter en skada i nacken samt avslutat kontraktet med fruktade centern Shawnice (Pepper) Wilson efter knäskada. In i laget har i stället kommit amerikanskorna Empress Davenport och Dyana Pierre. Davenport kommer direkt från spel med Longhorns vid University of Texas at Austin säsongen 2015/2016, där hon som guard startade 34 av 36 matcher och presterade 7 poäng i snitt per match. Pierre kommer från Huima i finska damligan, dit hon kom direkt från Salukis vid Southern Illinois University at Carbondale. Under tiden på college och i Finland har hon i snitt producerat runt 12 poäng och tagit cirka 10 returer. Pierre (185 cm) tar centerrollen i Alvik, när nu Louise Angel blivit långtidsskadad.

Skadedrabbat, som Alvik är och med de nya amerikanskorna, som ännu inte övertygat, har laget hamnat i en negativ trend. Av de första 14 matcherna vann laget 12 matcher, medan de senaste 8 matcherna endast gett en vinst. Normalt, sett över hela säsongen, skulle lördagsmatchen kunna sluta 50-69, men med tanke på bortalagets åtta senaste matcher och vår segerboost – låt oss i stället gå för en hemmaseger med 75-60.

I samband med matchen arrangerar vi lite sportlovskul för alla sportlovslediga barn och ungdomar. Du får bl a tillfälle att gå en tipspromenad med fin-fina priser och en massa annat roligt. För att ta del av hela vårt program får du ta dig till hallen på lördag. Även du som inte deltar i vårt sportlovskul är naturligtvis mer än välkommen till en spännande och kul eftermiddag tillsammans med oss. Basket är kul.

 

Fotnot

Inte bara Jurgita Kauskaité har kommenterat bilden på Facebook. Även Heather Butlers kusin Kristy Knowlton har tyckt till – ”This shot is total greatness!” – vilket vi instämmer i.

Kommentarer