Uppsala Basket hämtar headcoach från Finland

Uppsala Basket hämtar headcoach från Finland

Uppsala Basket kan med glädje presentera den nye headcoachen, Janne Hänninen, från vårt grannland i öster. Janne var aktuell redan till förra säsongen, när Thomas TJ Jackson jr lämnade oss för ett uppdrag i NBA G-league, men släpptes då inte av sin klubb. Janne har sedan säsongen 2014/2015 fungerat som headcoach i Helmi Basket för division 1 laget (Helmi Capitals) samt DU19-laget. Samtidigt har Janne varit assisterande tränare i HBA Helmi (Helsinki Basketball Academy) som spelar i Naisen Korisliiga (finska damligan).

HBA kan närmast motsvaras av de svenska RIG. Headcoach i HBA är Pekka Salminen, som även är headcaoach i det finska damlandslaget. Pekka har fungerat som mentor till Janne och varit pådrivande i vår kontakt för att bredda dambasketens ställning i Finland.

Helmi kan översättas till pärla och är en förening, som spelar med dam- och tjejlag och har sin hemvist i Helmi Center, Helsingfors. Helmi Basket grundades 2014 och har med HBA Helmi spelat i högsta ligan i två säsonger. Ligalaget är ett ungt och utvecklingsbart lag med enbart finska tjejer. HBA slutade näst sist den gångna säsongen med 5 vunna matcher och 22 förlorade. Division 1 laget och DU19-laget spelade däremot final, som slutade med silvermedaljer för båda lagen. Med Janne vid rodret har U19-tjejerna vunnit finska ungdomsmästerskapen 2015, 2016 och 2017. Senast Janne sågs i Sverige var i Scania Cup under påskhelgen, där hans FU13-lag vann de inofficiella nordiska mästerskapen i G05-klassen och besegrade BK Amager i finalen.

Janne född 1986 och fostrad i Wartti Basket, Helsinfors har även erfarenheter som spelare (guard) bl a i Porvoon Tamno i finska herrligan och med det finska HU18-landslaget.

Det är alltså en fortfarande ung, men hängiven tränare som ansluter redan till försäsongen och han kommer att vara med i utformningen av nästa säsongs ligalag. Förutom uppdraget som headcoach kommer Janne även att vara instruktör på Basketgymnasiet och träna DU19-laget.

Janne själv säger till hemsidan att –”I´m greatful for this opportunity and happy to be a part of the Uppsala basketball family. Obviously we got a lot of work in front of us before the season starts but I´m looking forward to it”.

Vi är övertygade om att det här blir en bra lösning för dambasketen i Uppsala.

Janne lämpimästi tervetulleeksi Uppsala Basket!

Kommentarer