Uppsala far norröver till Umeå

Uppsala far norröver till Umeå

På söndag (OBS dagen) tar sig Uppsala Basket norrut till björkarnas stad för ett möte i SBL grundserie hos A3 Basket Umeå. Samma A3, som förra säsongen spelade under namnet Udominate, har haft  ambitioner på SM-guld de senaste åren, men aldrig nått ända fram. Sveriges bästa damlag i basket är målet även denna säsong. BasketSverige tror också på Umeå-laget. Vid höstens upptaktsträff förutspådde sex av de elva ligatränarna att A3 Basket ska ta hem guldet den här gången.

Udominate spelade för den 2012 nybildade föreningen Umeå BBK och fick till säsongen 2012/2013 överta Umeå Comets plats i ligan när KFUM Umeå Basket lade ner damelitverksamheten. Udominate gick de två första åren till semifinal, där det båda åren blev förlust mot Dolphins. Därefter har Udominate uppträtt i fyra raka finaler, men aldrig rått på Luleås stoltheter i finalserierna.

Omsättningen i truppen har tidigare varit stor, men till den här säsongen har laget lyckats behålla alla svenskorna utom coach Enjebos brorsdotter, som ju lägger all energi på sina polisstudier. Kvar i truppen finns också Uppsala-bekantingen Tiffany Brown. De andra importspelarna från förra säsongen har däremot lämnat för andra uppgifter och ersatts av landslagsmeriterade stockholmskan Abigail Asoro, närmast från Chemcats Chemnitz i tyska ligan, amerikanskorna Alyssa Lawrence (powerforward från Sirius Targo Mures i Rumänien) och Tayler Mingo (guard från Telge Basket, tillika årets MVP och guard i SBL 2017/2018) samt tyskan Ama Degbeon (powerforward direkt från Florida State University). Dessutom är Hollie Mershon tillbaka efter rehabilitering förra säsongen. Tyska centern (197 cm) Lisa Koop började säsongen i A3, men har nu fått lämna.

A3 Basket är det lag som hittills spelat flest tävlingsmatcher av alla lag i SBL. Förra helgen tre matcher i EWBL (European Women´s Basketball League) i ryska Grodno, där A3 avfärdade motståndet relativt bekvämt. Dessförinnan gjorde laget seriepremiär hos nykomlingarna Högsbo Basket utan att helt övertyga. Hemmalaget ledde med sju minuter kvar att spela matchen med fem poäng, men gick in i väggen när A3 avslutade med 16-0 till seger med 62-73. A3 har haft ett imponerande försängsupplägg. Laget kom direkt till Frölunda från UMMC Cup i Ekaterinburg, Ryssland med två tuffa matcher mot ryskt motstånd av EuroLeague klass. Förlust mot såväl arrangörslaget UMMC Ekaterinburg (79-50) som Nadezdha (65-59). Som uppladdning inför UMMC Cup låg A3 på ett träningsläger i Italien, där de även mötte Reyer Venezia, som blev tvåa i italienska ligan förra säsongen, i ett dubbelmöte där italienskorna blev för svåra (78-60 respektive 65-59). Försäsongen inleddes på hemmaplan med ett dubbelmöte med Alvik, där Alvik vann första matchen med uddapoängen (53-54) medan A3 tog hem returmötet med 78-58.

I veckan mötte A3 nykomlingarna Wetterbygden och vann en komfortabel seger med 84-70. Dock inte helt utan problem. Wetterbygden spelade helt jämnt under andra halvlek. Att döma av webb-sändningen spelade A3 stundtals aggressiv och snabb basket med hög effektivitet. Om de orkar fortsätta det transitionspel de inledde med kan det bli ödesdigert för alla lag i SBL. Däremot verkade energin och orken inte räcka hela matchen ut, vilket det omfattande matchandet kan vara orsaken till. Samtidigt hade hemmalaget det ibland svårt med positionerna i försvarsspelet.

Uppsala åker upp till Umeå med samma lag som spelade i Täljehallen. Agnes har problem med sina fötter, men kunde köra för fullt mot Telge och har hittills startat säsongen bra. Hon ligger trea bland svenskorna i poängtabellen med 16,5 poäng i snitt per match efter Hanna Johansson Högsbo (19,7) och Elin Ljunggren Alvik (18,5). Av de två matcher vi hittills spelat i grundserien får vi vara nöjda med spelet i hemma premiären mot Alvik. Den insatsen lovade mer. I Södertälje däremot blev det för lätt för hemmalaget, som med ett ordentligt flyt kunde gå fram till 17 poängs ledning i 1Q. Ett motlut som sällan går att övervinna i högsta serien när laget i underläge hela tiden får kämpa för att komma ikapp.

Vi måste alltså vara med i matchen redan från uppkast, aldrig låta energin sina, vara vaksamma på hemmalagets transitionspel, ha flera försvarsalternativ, vara noggranna när vi tar skott och vårda bollen. ”Int far vi norröver” inställda på en förlust utan för att kämpa väl och fortsätta utvecklingen av laget och spelet. Huvudsaken när vi kliver av plan på söndag kväll är att vi kan vara nöjda med insatsen och att vi har lärt oss något.

Vill du se matchen på webben är det nu sista chansen att köpa webbkortet till rabatterat pris, se vår FB-sida eller Instagram.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt

Kommentarer