Uppsala får vänta på en bortavinst

Uppsala får vänta på en bortavinst

Det blev ingen bortaseger i basketligan dams grundserie för Uppsala Basket, då Norrköping Dolphins bröt sin svit på nio raka förluster och spelade hem matchen med 10 poäng. Dolphins grundlade segern redan i första perioden med 81 %-igt skytte på tvåorna, samtidigt som vi hade svårt med hemmalagets aggressiva försvar och lämnade sju tournovers, som Norrköping direkt förvaltade i sex poäng. Nio poängs ledning efter 1Q växte till 11 poäng inför halvtidspausen. Sedan spelade vi hem andra halvlek. Bra så. Bortasegern sparar vi till kvalspelet.

Norrköping spelade runt på bara sju spelare, varav Matilda Claesson var inne non-stop. Helt enastående var Shanity James med 32 poäng och 20 returer, jämnt fördelat på de båda halvlekarna. James blev med sina 44 effektivitetspoäng, den som efter Visby Ladies Nicole Bauman (47) uppnått näst högsta effektiviteten under en match i säsongens damliga.

Christy Bacon var med på planen igen och var ett ständigt orosmoment för hemmalaget. Christy lyckades dessutom med anständiga 36% på tvåorna (mot ett snitt på 28). Bäst presterade återigen Heather Butler med 22 poäng och här har vi enligt coach Thomas Jackson än mer att vänta. Noterbart var det minst sagt dåliga distansskyttet från båda lagen, endast 15 poäng på försök för 102 poäng. Som i så många förlustmatcher på slutet får vi ta med oss just slutet. Hänger vi bara med från början och kan hålla ihop det över hela matchen, så kan vi se fram mot kvalet med tillförsikt.

Resultatet i övrigt i grundseriens sista omgång gjorde att det blir Östersund som följer oss till kvalspelet. Östersund mötte seriens mest överlägsna lag i sin egen sporthall och hade med bara 1,5 minuter kvar av första halvleken ledningen med 38-37. Till slut visade Udominate, vilket som är ligans bästa lag.

Trots segern drog Norrköping nitlotten i rallyt om slutspelsmotståndare, genom att Eos vann hos Alvik. Nu blev det tre lag på lika poäng (Telge, Eos och Norrköping). Dolphins var sämst i inbördes möten de tre lagen emellan och hamnade på sjunde plats och får åka till Luleå. Kvartsfinalerna kommer att spelas mellan Udominate-Visby, Luleå-Norrköping, Alvik-Eos och Mark-Telge.

Matchen slutade 64-54 efter periodsiffrorna 19-10, 14-12, 17-13 och 14-19

Poänggörare Uppsala Basket: Heather Butler 22, Christy Bacon 10, Johanna Ezra 9, Louise Skyttevall 5, Vendela Danielsson och Ellinor Holmberg 3 samt Josefin Gelin 2.

Poänggörare Norrköping Dolphins: Shanity James 32, Lovisa Hjern 13, Anna Stern 10, Jessica Grant 5 och Matilda Claesson 4.

Kommentarer