Uppsala mot Mark

Uppsala mot Mark

Vi har tidigare i veckan haft en knalleinvasion i Uppsala, som började med den årligen återkommande distingsmarknaden på Vaksala Torg måndag till tisdag för 617:e året. På fredag är ett gäng andra knallar från Borås Basket i Fyrishov, för att mäta sig med Uppsalas skadedrabbade och modstulna (?) herrlag. Nu avslutar vi knalleveckan i Uppsala med match mot damerna från Sjuhäradsbygden. Bottenderby kommer många att kalla matchen för. Så ser inte vi det. Vi har sex matcher kvar i grundserien att spela om de placeringar som ger en biljett till slutspelet och det är bara sex poäng upp till det strecket. En värdematch – javisst. I vårt tidigare möte i Kinnahallen andra advent bärgade vi säsongens första seger efter förlängning. En riktig rysare, där en trea från Lena Frederiksen (direkt från bänken) stängde matchen i slutsekunderna. Nu blir det en match laddad med massor av prestige. Mark vill naturligtvis ha en seger till och gärna då med mer än två poäng för att passera oss i inbördes möten om vi skulle sluta med lika många poäng. Vi strävar efter vår första hemmaseger.

Ärligt talat. Om vi ser tillbaka på förra helgen så var det inte vackert i Norrköping. Av statistiken kan man tro att det bara var skottprocenten som var emot oss. De skilde 28 poäng när domarna blåste av matchen. OM vi skjutit lika bra som hemmalaget hade vi haft 12 fler tvåpoängare, alltså 24 poäng. De saknade fyra poängen hämtar vi från straffkastskyttet, där Dolphins satte 100 % av 18 försök, medan vi på lika många försök missade fyra straffar.

Ärligt talat. Det är inte hela sanningen. Bra försvarsjobb av hemmalaget gav oss dåliga lägen för skott. Sämre defensivt spel av oss gav Norrköping öppna lägen för skott. Vi blev omsprungna och stillastående under första perioden, som slutade med mindre hedrande 35-13. Vår sämsta första period den här säsongen.

Ärligt talat. Vi är bättre än så och tjejerna förtjänar verkligen ett bättre öde. Vi är dessutom ett mycket bättre hemmalag än vad vi presterat på bortaplan.

Nu är det upp till bevis. Det ser på papperet ut att vara vår bästa chans hittills till en hemmaseger.

Ärligt talat. Papper är en sak och att spela match mot en konkurrent som kämpar lika hårt som oss, för att undvika sistaplatsen är en annan. Mark är ett annat lag nu med de båda amerikanskorna Paloma Anderson och Chase Coley väl inspelade i laget. I Marks sju första matcher (utan amerikaduon) spelade laget 52,7-87,1. Med Anderson och Coley har laget de senaste sju matcherna spelat 66-71,7. Laget vann matchen hos Visby i mellandagarna och har nu fördel på Ladies om lagen skulle hamna på samma poäng.

Ärligt talat. Vi har också tagit in nya spelare i laget. Ashleigh Brown och Louise Skyttevall innebar en stor dos energiinjektion i vår senaste hemma mot Visby. Vi hoppas på något liknande på söndag parat med en Ike-effekt.

Lämnar vi alla å ena sidan/å andra sidan resonemang åt sidan så ska vi inte sticka under stol med att det är nu det gäller. Oket ser ut att bli tungt på lagets axlar. Vi spelar inte bara för seger utan också för äran. En seger skulle avsevärt öka våra chanser att undvika sistaplatsen och kvalspel. När det nu ser ut som om herrlaget inte kommer att spela i högsta ligan nästa år, står vi för hela Uppsalas hopp att få se elitbasket nästa säsong.

Ärligt talat. Visst är det kul med en seger och naturligtvis satsar vi fullt ut på det, men som läget är nu i damettan är chanserna att undvika återkval ändå stora. Spelarna i laget och tränarna på bänken har naturligtvis inget annat ok på axlarna än att göra en insats de kan vara stolta över och ha kul på plan.

Efter det lyckade arrangemanget senast mot Visby är det nu matchen som blir huvudnumret. En match som kommer att bjuda på spänning, där vi förutom segern också kämpar om att undvika jumboplatsen och en hel laddning prestige. Förutom en sedvanligt välfylld kiosk med gott hembakat så kommer vi att bjuda in till en basketquiz. Kom själv och upplev värmen och stämningen i hallen en gråkall söndageftermiddagen (+4 och mulet enligt yr.no). VÄLKOMNA.

Som vanligt ser vi fram emot att sig dig på plats, som vår sjätte spelare, men om inte det går så sänds matchen på webben av basketligandam.se. Sändningen hittar du här.

GO RED.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Kommentarer